Justitie stopt onderzoek tegen Jan Böhmermann

04 oktober 2016Leestijd: 1 minuut
Justitie heeft geen bewijs gevonden dat Böhmermann (R) een strafbaar feit zou hebben gepleegd met zijn uitspraken over Erdogan (L) - Foto: AFP

De Duitse komiek Jan Böhmermann kan opgelucht ademhalen. Het strafrechtelijk onderzoek dat tegen hem liep, wordt afgebroken.

Er is geen bewijs gevonden voor een strafbaar feit, zegt het Openbaar Ministerie (OM), volgens Duitse media.

Woedend over gedicht

Böhmermann werd strafrechtelijk onderzocht wegens belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan eiste dat Duitsland de komiek aanklaagt nadat hij als presentator van het satirische programma Neo Magazin Royale een gedicht voorlas waarin hij Erdogan onder meer uitmaakte voor schapen- en geitenneuker, en consument van kinderporno.

De Turkse president reageerde woedend op de uitzending. Omroep ZDF haalde de betreffende video offline, maar dat was niet genoeg. Erdogan vroeg aan de Duitse regering om vervolging van Böhmermann toe te staan.

Merkel onder politieke druk

Bondskanselier Angela Merkel besloot, na veel politieke druk, akkoord te gaan en de aanklager onderzoek te laten doen naar het beledigen van een buitenlands staatshoofd. Daarnaast loopt er vanuit Erdogan ook nog een civiele procedure tegen de komiek, die op 2 november in Hamburg wordt behandeld.

De Turkse president ging na het aanspannen van de procedures, nog een stapje verder. Hij opperde om het gedicht van Böhmermann en de verspreiding daarvan in zijn geheel te verbieden. De Duitse rechter bepaalde in mei al dat delen van het gedicht niet mogen worden verspreid, omdat het de grens van satire zou hebben overschreden.