Turkije wil vervolging van Duitse komiek na video over Erdogan

10 april 2016Leestijd: 2 minuten
Jan Böhmermann (rechts) sprak op tv een kritisch gedicht over de Turkse president Erdogan (links) uit. Foto: AFP, ZDF

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Duitse regering officieel gevraagd om de komiek Jan Böhmermann te vervolgen voor een satirische video over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

In een nota aan de federale regering schrijft de Turkse ambassadeur in Duitsland dat Turkije verwacht dat de cabaretier strafrechtelijk wordt aangepakt voor laster. Een woordvoerder van de Duitse regering zegt tegen Der Tagesspiegel het verzoek ‘zorgvuldig en zo snel mogelijk te overwegen.’

‘Geitenneuker’
In zijn tv-programma Neo Magazine Royale las Böhmermann een gedicht voor waarin hij de Turkse president onder meer uitmaakt voor ‘geitenneuker’. Na de uitzending kwamen er woedende reacties vanuit Turkije, waarna omroep ZDF de betreffende video van de website en uit de uitzendingen haalde.

Wat de ZDF nu gedaan heeft, staat gelijk aan censuur
– Parlementariër Harald Petzold (Die Linke)

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zocht in allerijl uit of de uitspraken van Böhmermann strafbaar waren en concludeerde dat voor het beledigen van een buitenlands leider maximaal drie jaar cel staat. De Duitse bondskanselier Angela Merkel belde daarop met de Turkse premier Ahmet Davutoglu, in een poging de Turken gerust te stellen. Ze noemde de video ‘bewust kwetsend’.

Toch vervolgen
Duitse regeringsbronnen zeiden afgelopen weekend dat verdere stappen van de Turkse regering niet werden verwacht, maar in een week tijd kan veel veranderen. Zeker 20 mensen in Duitsland deden aangifte tegen Böhmermann, terwijl in Istanbul demonstraties werden georganiseerd tegen de komiek.

De Turkse regering wil nu toch dat Böhmermann voor de rechter verschijnt. Na het officiële verzoek van de Turken is het aan de Duitse federale regering om te beslissen of de komiek daadwerkelijk wordt vervolgd of niet. Merkel wordt constant ingelicht over de status van het onderzoek, schrijft Der Tagesspiegel.

Erdogan: ik heb lak aan westerse lessen in democratie

‘Onderwerping’
Ondertussen komt er steeds meer kritiek in Duitsland op de manier waarop de coalitie van CDU/CSU en SPD met de kwestie omgaat. De CEO van mediaconcern Axel Springer schrijft zondag in een open brief dat de Duitse regering ‘zich onderwerpt’ aan Erdogan en zijn uitspraken ‘probeert goed te praten’. Turkije speelt een essentiële rol in Merkels plannen om de migratiecrisis aan te pakken.

De dreigementen vanuit Turkije ontmoedigen Duitse komieken vooralsnog niet. Na de eerdere rel rondom de video ‘Erdowie, Erdowo, Erdogan‘ kwam het NDR-programma Extra 3 afgelopen week met een nieuwe satirische video waarin de Turkse president op de hak wordt genomen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."