#American Dreamers

Onzichtbare Clinton is ‘aan het bijkomen’, denkt Trump

07 oktober 2016

Hillary Clintons strategie om zo min mogelijk op te vallen en Donald Trump zijn gang te laten gaan, werpt zijn vruchten af. Haar voorsprong in de peilingen groeit, en voor het komende debat moet ze er vooral voor zorgen dat ze geen grote fouten begaat.

Clinton voert de laatste dagen rustig haar campagnestrategie uit: geen controversiële uitspraken doen en Trump de aandacht laten opeisen. In de aanloop naar het debat slaat ze zelfs regelmatig campagne-evenementen over, om zich voor te bereiden op zondag. Er is ook weinig reden voor Clinton om in te grijpen: na het eerste debat heeft de voormalige minister van Buitenlandse Zaken een flinke voorsprong genomen in de peilingen.

Landelijk staat ze volgens Real Clear Politics – dat een gemiddelde van peilingen bijhoudt – met 4,3 procent voor op Trump. Van de tien meest recente peilingen, voorspelt er slechts één een overwinning voor de Republikein.

‘Clinton neemt gewoon rust’
De druk ligt zondag dus vooral bij Trump, die zich deze keer serieuzer lijkt voor te bereiden dan voor het eerste tv-debat. Het tweede debat is een town hall debate ­– een format waarbij kiezers vragen mogen stellen aan de kandidaten.

Donderdagavond oefende hij in New Hampshire alvast met het format en beantwoorde hij twaalf vragen van kiezers. Zelf hield Trump vol dat hij nog helemaal niet denkt aan komende zondag. ‘Ik kan het rustig aan doen, want Hillary Clinton is aan het bijkomen. Denk je echt dat Clinton zich drie, vier dagen lang aan het voorbereiden is op het debat? Ze is aan het rusten.’ Het is niet de eerste keer dat de 70-jarige Trump de fysieke gesteldheid van zijn tegenstander in twijfel trekt.

Valkuil voor beide kandidaten
Ondanks de voorsprong van Clinton, is het debat wel een potentiële valkuil voor haar. Een townhall debate is relatief onvoorspelbaar, omdat er veel meer interactie is en omdat de kandidaten zich ook door de ruimte mogen bewegen.

Als een kandidaat te veel de aanval zoekt, ‘kan die al snel overkomen als kattig en niet presidentieel,’ zegt voormalig senator Judd Gregg tegen Associated Press. Clintons voornaamste taak is hetzelfde als voorheen, geven haar adviseurs toe: vooral niet te veel opvallen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.