Venijn zat in de staart van inhoudelijk debat Trump vs. Clinton

20 oktober 2016Leestijd: 3 minuten
Foto: AFP

Relatief weinig bekvechten, veel discussies over verschillende visies voor Amerika. Het derde tv-debat toonde eindelijk twee presidentiële kandidaten op één podium. Maar het moment waar velen van opkeken: Donald Trump weet niet of hij de verkiezingsuitslag wel kan accepteren.

Het debat in Las Vegas was een van de laatste kansen voor Trump om nieuwe kiezers te trekken. Belangrijk, want de Republikeinse kandidaat staat in alle peilingen op een flinke achterstand.

Opnieuw wilden Clinton en Trump elkaar niet de hand schudden. Maar vooral in het begin werd er wel serieus gedebatteerd over onder meer de keuze van een nieuwe rechter bij het Hooggerechtshof, het recht op abortus, de economie en immigratiebeleid. Dat is nogal een verschil met de eerste twee debatten, die werden omschreven als persoonlijke moddergevechten.

Clash over immigratie: slechte hombres?
‘Heroïne komt volop door de grenzen,’ zei Trump over immigranten, die grote delen van het debat beheerst en geconcentreerd overkwam. In plaats van de ‘open grenzen’ van Clinton wil Trump een muur bouwen aan de grens met Mexico. ‘We moeten de slechte hombres eruit zetten,’ aldus de Republikein. Als ze zich daarna opnieuw melden bij de grens, worden ze streng gecontroleerd.

Alle illegalen uitzetten? Onmogelijk en onwenselijk, vond een scherpe Clinton. ‘Dan moeten we agenten langs alle scholen sturen. De illegalen op treinen en bussen zetten. Dat is niet waar Amerika voor staat. We zijn een land van immigranten en wetten.’

Het trumpisme is hardnekkiger dan Trump, schrijft Arend Jan Boekestijn

‘Marionet van Poetin’
Maar na een dik halfuur werden de kandidaten agressiever. Clinton weigerde – net als tijdens het tweede debat – in te gaan op de onthullingen die voortkwamen uit mails gelekt door WikiLeaks. ‘De Russen hebben Amerikaanse websites, bedrijven en personen gehackt. Dat is nog nooit eerder gebeurd,’ aldus Clinton, die beweerde dat Poetin wil dat Trump wordt verkozen. ‘Poetin zou het liefst een marionet als president hebben.’ Trump reageerde direct: ‘Jij zou de echte marionet zijn.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Tegelijkertijd had Trump geen zin om te praten over de vrouwen die zeggen dat hij ze heeft aangerand. “Ik ken ze niet eens. Of ze willen beroemd worden, of Clinton zit erachter’. Terwijl dat ‘allemaal leugens’ zijn, wees Trump nog eens naar de duizenden e-mails die Clinton zou hebben verwijderd en de nauwe banden tussen Clinton en bankiers op Wall Street.

Zou Trump uitslag accepteren?
Het meest opvallende moment kwam laat in het debat. in tegenstelling tot de twee eerdere debatten wilde Trump niet zeggen of hij de verkiezingsuitslag gaat accepteren. ‘Ik zie het wel tegen die tijd. De media zijn zo oneerlijk en corrupt. En er zijn ook nog eens miljoenen Amerikanen die onterecht zijn ingeschreven. Ik wil jullie in spanning houden.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Clinton vervolgde het debat door zo nu en dan fel uit de hoek te komen, bijvoorbeeld met betrekking tot Trumps mening over Amerikaanse militaire ingrepen in Irak. ‘Google maar eens op Trump en Irak, en je komt erachter wat hij echt vindt.’ Trump houdt vol dat hij tegen de interventie in Irak was. Het debat in Las Vegas was de laatste dit verkiezingsjaar. Op 8 november gaan Amerikanen naar de stembus.