buitenland

Nog nooit zag Italië zo veel migranten uit Libië arriveren

28 juni 2016Leestijd: 2 minuten

Meer migranten dan ooit wagen de oversteek vanaf het Afrikaanse continent naar Italië. Als er niks aan wordt gedaan, zullen dit jaar jaar zo’n 300.000 migranten via die route naar Europa komen.

Dat verwacht Fabrice Leggeri, directeur van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex.

Op dit moment komen volgens hem uit Libië dertien tot veertien keer zoveel migranten naar Italië dan er van Turkije naar Griekenland gaan. Daarnaast begint, na Libië, ook Egypte zich te ontwikkelen tot ‘hotspot’ voor migranten.

Status

Dit jaar kwamen ongeveer 1.000 mensen vanuit Egypte op een rubberen bootje naar Italië. De oversteek vanuit Egypte zou nog gevaarlijker zijn, en duurt vaak langer dan tien dagen, aldus de Frontex-baas. De Middellandse Zeeroute staat bekend als de dodelijkste migratieroute naar Europa.

De Middellandse Zeeroute is ‘druk als altijd’ zegt Leggeri, en veel drukker dan de route vanuit Turkije naar Griekenland. Frontex ziet een afname in migranten die deze route gebruiken, sinds de EU-migratiedeal waarin onder meer staat dat asielzoekers die niet in aanmerking komen voor een verblijfsstatus, door Griekenland worden teruggestuurd naar Turkije. In ruil daarvoor stuurt Turkije dan ‘erkende’ vluchtelingen naar de EU.

Grensoverschrijdingen

Het aantal migranten dat via Turkije naar Griekenland komt, is dus weliswaar afgenomen, maar een toename in migranten vanuit Libië werd al eerder voorspeld. Leggeri zegt dat het aantal illegale grensoverschrijdingen tussen Libië en Italië hoger ligt dan het aantal illegale grensoverschrijdingen in de rest van heel Europa samen. Daarnaast maakt hij zich zorgen over de ontwikkeling van Egypte tot migratie-hotspot: ‘deze tendens stijgt,’ zegt de Frontex-voorman.

Als de stroom op deze manier aanhoudt, dan moeten we dit jaar rekening houden met zo’n 300.000 mensen die vanaf de noordelijke Afrikaanse kust Europa binnenkomen.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) waarschuwt geregeld voor de Libische mensensmokkelbendes, die gretig gebruikmaken van de migratiedeal tussen de EU en Turkije. De mensensmokkelaars zijn ‘zeer ervaren mensen’, die royaal gewapend zijn. Een van de kenmerken is dat ze pionnen inzetten met dezelfde nationaliteit als potentiële migranten om ze over de streep te trekken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.