Dag des Oordeels? Door Turkije gesteunde Rebellen veroveren Dabiq

16 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Free Syrian Army bij Dabiq Foto: AFP

De rebellengroep Free Syrian Army heeft de Syrische stad Dabiq, die in handen was van terreurgroep Islamitische Staat (IS), veroverd, melden Amerikaanse media. De militaire groep, die gesteund wordt door de Turkse autoriteiten, drong zondagochtend de Noord-Syrische stad binnen.

1768428-2Missie om te moorden: strijd IS test van God

Dabiq is symbolisch en strategisch gezien een belangrijke stad in de Syrische oorlog. Zo heeft IS jarenlang gesproken over het ‘gevecht dat het einde van de wereld voorspelt’ in Dabiq. De profeet Mohammed zou hebben voorspeld dat daar een apocalyptische strijd zou plaatshebben.

Dabiq decor van Dag des Oordeels

IS-woordvoerders zouden volgens journalisten echter haastig hebben gezegd dat het niet gaat om deze strijd in Dabiq, maar een die nog moet volgen. De islamitische rebellengroep omsingelde Dabiq namelijk zaterdagavond al, en het leek een voldongen feit dat de jihadisten zouden worden verdreven.

Volgens onderzoeker William McCants gaat het voor IS om een ‘strijd tussen ongelovigen en moslims als onderdeel van het laatste conflict voorafgaand aan de Dag des Oordeels’. Het is daarom tevens de naam van het propagandatijdschrift van Islamitische Staat.

Turkse grens

Voor de andere partijen in het conflict, gaat het vooral om een strategische plaats: Dabiq ligt minder dan tien kilometer van de Turks-Syrische grens, tussen Aleppo en Turkije in. Turkije speelt nu al wekenlang een belangrijke rol in het Syrische conflict. In augustus stond het land Syrische rebellen bij in de strijd tegen IS-jihadisten en Syrische Koerden.

De terreurgroep moet vooral worden weggehouden van de Turkse grens. In september zei het Turkse leger het laatste land bij de Turkse grens dat nog in handen was van IS te hebben veroverd.