Telefoongesprek onthult motieven van Orlando-schutter

24 september 2016Leestijd: 2 minuten
Een SWAT-team brak de muren van de homobar open om Mateen te pakken. Foto: AFP

Een transcript van een telefoongesprek tussen de terrorist Omar Mateen en een 911-hulpverlener is vrijgegeven. Uit het gesprek blijken duidelijk de terreurmotieven van de schutter, die in juni in de nachtclub Pulse in Orlando een bloedbad aanrichtte.

‘Zeg tegen Amerika dat ze moeten stoppen met de bombardementen op Syrië en Irak,’ zegt Omar Mateen in het telefoongesprek, dat in handen is gekomen van de LA Times.

Geen onduidelijkheid meer over terreurmotief

Eerder kwamen al delen van het gesprek naar buiten, maar de Amerikaanse FBI heeft nu toestemming gegeven voor de publicatie van het grootste gedeelte van het gesprek.

Het transcript van het gesprek telt 17 pagina’s, en tussen 2.35 en 3.25 ’s nachts werden verschillende telefoontjes gepleegd. Eerder was er onduidelijkheid over of Mateen uit terroristische motieven handelde of niet, maar uit het gesprek valt niets anders te concluderen.

Volgens autoriteiten heeft Mateen geen directe banden met terreurbeweging Islamitische Staat (IS) maar radicaliseerde hij alleen. Mateen zwoer tijdens het gesprek wel trouw aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Verder zegt hij meerdere malen dat hij de aanslag pleegt om de Amerikaanse luchtaanvallen op Syrië en Irak te stoppen.

Verwijzing naar Boston Bombings en ‘Parijs’

Hij verwijst expliciet naar een luchtaanval op Irak, waarbij het IS-kopstuk Abu Wahib en drie andere jihadisten om het leven kwamen. ‘Daar is het door getriggerd, okay? Ze hadden Wahib niet moeten vermoorden,’ zegt Mateen.

Ook verwijst hij naar de beruchte Boston Bombings, waarbij de broers Tsarnaev en Dzhokar Tamerlan explosieven lieten afgaan in de menigte tijdens e marathon in de Amerikaanse stad: ‘Mijn vriend Tsarnaev Tamerlan deed wat hij moest doen bij de Boston Marathon. Dus nu is het mijn beurt’. Toen de 9-11-operator erachter probeerde te komen hoeveel mensen gewond waren geraakt, zei Mateen: ‘Ik heb een bomgordel. Net als wat ze in Frankrijk gebruikten,’ verwijzend naar de aanslagen in Parijs in november.

Bij het bloedblad in de homonachtclub kwamen 49 mensen om het leven. Ook raakten meer dan 50 mensen gewond.