Ook Koenders boos op Orbán: ‘Kan EU kapot maken’

15 september 2016Leestijd: 2 minuten
Foto's: ANP, EPA

In navolging van een reeks Europese regeringen, is ook Nederland geen voorstander van het referendum in Hongarije over Europese migrantenquota. Volgens minister Bert Koenders brengt de Hongaarse premier Viktor Orbán de toekomst van de Europese Unie (EU) in gevaar.

‘Boedapest organiseert niet een referendum uit het volk,’ zei Koenders woensdagavond in de Kamer. ‘Het is Orbán zelf die hiermee een Europese oplossing om zeep wil brengen.’ De minister spreekt zelfs van kwade opzet van Hongarije. Het referendum zou onenigheid binnen de Europese Unie versterken, ‘juist nu eenheid nodig is’.

‘Hongarije moet zich aan EU-regels houden’
Op 2 oktober mogen Hongaren zich uitspreken over de vraag of ‘de EU Hongarije kan verplichten om een bindend aantal allochtone burgers op te vangen, zelfs zonder toestemming van het parlement.’ Orbán vecht al langer tegen het Europese plan om 160.000 migranten die vastzitten in Italië en Griekenland, over alle EU-lidstaten te verdelen. Volgens de regering van Orbán, die fel campagne voert, mag alleen het Hongaarse parlement besluiten nemen over immigratie en weigert het ‘meer invloed vanuit Brussel’.

Koenders vindt het geen probleem dat de Hongaarse regering een ander standpunt heeft dan de Nederlandse, maar vindt dat Orbán zich aan de Europese regels moet houden. Als een land het oneens is met een Europees besluit, kan dit worden aangevochten bij een Europees Hof. De Hongaarse houding ‘maakt de Europese Unie eerder kapot dan dat het de situatie verbetert,’ aldus Koenders.

Luxemburg gooit Hongarije liefst uit de EU
De kritiek van de Nederlandse minister komt daags na een diplomatieke rel tussen Hongarije en Luxemburg. De minister van Buitenlandse Zaken van het hertogdom Jean Asselborn zei dat de Hongaren ‘enorme schendingen’ van de EU-waarden begaan.

‘Hongarije is dichtbij het uitvaardigen van orders om op vluchtelingen te schieten,’ zei Asselborn onder meer, die daarna opriep Hongarije uit de Europese Unie te zetten. Zijn Hongaarse collega Peter Szijjarto noemde Asselborn ‘een klassieke nihilist die de veiligheid en cultuur van Europa vernietigt’.  Er is meer kritiek: ook Duitsland en Letland gaven aan geen fan te zijn van het referendum.