Luxemburgse minister: ‘Zet Hongarije uit de EU’

13 september 2016Leestijd: 2 minuten
De Luxemburgse minister Asselborn (R) vindt de maatregelen van Hongarije niet passen bij de EU - Foto: AFP

Luxemburg en Hongarije zijn verwikkeld in een diplomatieke rel. De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn deed eerder op dinsdag de oproep om Hongarije tijdelijk – of zelfs permanent – uit de Europese Unie te zetten.

De Hongaren begaan ‘enorme schendingen’ van de kernwaarden van de EU, aldus Asselborn in een interview met de Duitse krant Die Welt.

‘Behandeling migranten onverenigbaar met EU-waarden’

Onder meer de manier waarop de regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán omgaat met de onafhankelijkheid van de rechtspraak, persvrijheid maar met name de behandeling van migranten is volgens Asselborn niet te verenigen met de waarden van de EU. ‘Hongarije is dichtbij het uitvaardigen van orders om op vluchtelingen te schieten,’ zegt hij dinsdagochtend.

Hij verwijst daarmee naar verschillende maatregelen die Hongarije nam om de enorme migrantenstroom naar het land in te dammen, onder meer door hekken neer te zetten bij de grens met Servië en Kroatië en door migranten die het land uitmoeten harder aan te pakken.

‘Asselborn is nihilist die veiligheid in gevaar brengt’

Hongarije hakte vervolgens flink op Asselborn in. Hij ‘heeft de ‘lijst met politici die serieus kunnen worden genomen allang verlaten,’ zegt zijn Hongaarse collega Peter Szijjarto. Volgens hem is Asselborn een ‘frivool figuur’, een ‘klassieke nihilist die de veiligheid en cultuur van Europa vernietigt’ en bovendien ‘kleinerend, arrogant en gefrustreerd’. Met de maatregelen die Hongarije heeft genomen, worden niet alleen het eigen territorium verdedigd, maar dat van de gehele EU, aldus Szijjarto.

Maar niet alleen Hongarije haalde naar hem uit. De Letse minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics spreekt van ‘megafoon-diplomatie’, terwijl ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier er niet van gecharmeerd is. Steinmeier, een vriend van Asselborn, zegt te begrijpen waarom sommige lidstaten ‘ongeduldig’ worden van Hongarije, maar dat hij er persoonlijk niet voor zou kiezen om een lidstaat eruit te zetten.

Hongarije werd in 2004 lid van de EU. De EU heeft wel de macht om de toetreding van een kandidaat af te wijzen of te vertragen, maar er bestaat op dit moment geen wet waarmee een al bestaande lidstaat eruit kan worden gegooid.

De uitspraak van de Luxemburgse minister komen op een diplomatiek onhandig moment: vrijdag begint een top in Bratislava van regeringsleiders over de toekomst van de EU. Op 2 oktober stemmen de Hongaren in een referendum over het herverdelingsplan van de EU. De Hongaarse premier Orbán voert vurig campagne tegen het plan, waarmee 160.000 vluchtelingen via een quotasysteem over de lidstaten van de EU moeten worden verdeeld.