buitenland

‘Gewelddadige Hongaren’ onder vuur: migranten land uit gedwongen

13 juli 2016Leestijd: 2 minuten

De Hongaarse regering ligt onder vuur na berichten dat politieagenten nieuwe asielregels gebruiken om migranten met geweld terug te sturen naar Servië. We hebben het recht om illegalen uit te zetten, bezweren de Hongaren.

Ondanks de bouw van een kilometerlang hek langs de Hongaars-Servische grens komen elke dag nog zo’n 130 asielzoekers het land binnen. Daarom besloot de regering van premier Viktor Orbán nieuwe asielregels op te stellen. Sinds 5 juli hebben de autoriteiten het recht om migranten die binnen acht kilometer van de Hongaarse grens worden gespot, direct terug te sturen. Om dat te handhaven werden zo’n 10.000 extra soldaten en politieagenten ingezet.

Het uitzetten zou gaan met grof geweld, klaagt Human Rights Watch. Een groep van dertig tot veertig migranten zou in de boeien zijn geslagen en daarna mishandeld door militairen. Daarna werden ze teruggebracht naar de Servische grensstad Horgos. De organisatie beweert dat er meer geweldincidenten hebben plaatsgehad.

‘Hongarije heeft het recht om illegalen terug te sturen’
Volgens de BBC worden migranten bovendien door het hele land door militairen opgepikt en naar Servië gebracht. De rij met mensen die in dat land aan de grens staat te wachten is gegroeid tot boven de duizend. UNHCR zegt te balen dat Hongarije per dag slechts 15 migranten legale toegang biedt.

Terwijl critici zich afvragen of de Hongaarse methode van terugsturen niet tegen internationale verdragen is, zegt de regering van het land zich van geen kwaad bewust te zijn. Het gaat hier om migranten die illegaal op Hongaars grondgebied zijn, en die dus mogen worden ‘geëscorteerd’ naar het land waar ze vandaan kwamen, aldus de Hongaren. En als het land meer migranten legaal toelaat, heeft het grenshek ook weinig zin, luidt de logica.

Felle kritiek op migratiebeleid van de EU
Hongarije is sinds het uitbreken van de migratiecrisis een van de landen die zich het meest verzetten tegen de komst van meer asielzoekers. Naast het bouwen van hekken in eigen land, probeert Orbán het migratiebeleid van de Europese Unie (EU) te veranderen. Zo organiseert Hongarije dit najaar een referendum over het EU-plan om migranten her te verdelen over alle lidstaten. De Hongaarse regering weigert hieraan mee te doen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.