CSU: ‘Zet haatpredikers direct Duitsland uit’

01 september 2016Leestijd: 2 minuten
Het gaat volgens CSU om haatpredikers zoals Abu Bilal Ismail (foto)

Haatpredikers moeten Duitsland worden uitgezet, vindt een politicus van de CSU, de politieke partij die samenwerkt met de CDU van Angela Merkel. Stephan Mayer, woordvoerder van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, zegt dat Duitsland een voorbeeld moet nemen aan Italië.

Er wordt nog steeds te weinig gedaan om radicalisering tegen te gaan in Duitsland, zegt Mayer tegen de regionale krant Passauer Neue Presse. Het land werd afgelopen weken geconfronteerd met een reeks ‘lone wolf’-aanslagen, nadat een IS-lid had opgeroepen tot een ‘bloedige ramadan’.

‘Zelf-radicaliserende’ imams direct uitzetten

Volgens Mayer kan Duitsland het best een voorbeeld nemen aan Italië, waar meer dan honderd haatpredikers zijn gedeporteerd sinds begin 2015. ‘We hebben gezien dat andere Europese landen veel sneller ingrijpen. Wij moeten ook die richting op.’

2016-08-27 13:08:46 Leif-Erik Holm (L), top candidate for regional elections of the Alternative for Germany (AfD) party, greets his supporters as he is applauded by AfD party chairwoman Frauke Petry during an election campaign event in Wismar, northeastern Germany, on August 27, 2016. On September 4, 2016, regional elections will be held on German Chancellor Angela Merkel's home turf of Mecklenburg-Western Pomerania, where her Christian Democratic Union (CDU) party is trailing in the polls. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ‘Dankzij de migratiecrisis’ van 2015 wint AfD aan populariteit, ten koste van CDU

Zo wil de politicus dat bijvoorbeeld imams die nog niet zijn veroordeeld voor misdaden, maar ‘aan het zelf-radicaliseren zijn’, direct worden uitgezet. Duitsland heeft de afgelopen jaren onder meer een Egyptische migrant zijn asielrecht ontnomen omdat hij extremistische denkbeelden verspreidde.

Volgens CSU moet het uitzetproces dus sneller. De partij heeft zich in het verleden al kritisch geuit over het migratiebeleid van bondskanselier Merkel en de bondskanselier geeft zelf ook aan dat er ruimte is voor verbetering.

Tijdens een persconferentie op woensdag, samen met de Italiaanse premier Matteo Renzi, zei Merkel dat extremisten en migranten wiens asielaanvraag werd afgekeurd, sneller moeten worden gedeporteerd. In juli zouden 215.000 migranten het land worden uitgezet, maar de ruime meerderheid (163.000) mocht uiteindelijk blijven vanwege ‘humanitaire redenen’, blijkt uit cijfers van de Duitse overheid.

CDU pakt nu pas problematische gevolgen migratie aan

Terwijl Merkel zich volgens kenners stiekem voorbereid op een nieuw termijn, lijkt het CDU nu pas in te grijpen en de gevolgen van migratie aan te pakken.  De bondskanselier gaf woensdag toe dat de overheid vorig jaar tijdens de migratiecrisis te laat heeft gereageerd.

Het CDU wil migratie, extremisme en radicalisering harder aanpakken. Onder meer door de enorme groei in populariteit van het rechtse Alternative für Deutschland. De partij laat tijdens de lokale verkiezingen zien een serieuze dreiging te zijn voor Merkel en veel oud-CDU-stemmers kiezen voor AfD omdat zij genoeg hebben van het ‘Wir schaffen das’-beleid van Merkel.