buitenland

Woordvoerder van IS Abu Mohamed al-Adnani gedood

30 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

De belangrijkste woordvoerder van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) Abu Mohamed al-Adnani is omgekomen in Aleppo. Hij kwam om terwijl hij ‘tactische werkzaamheden’ aan het verrichten was.

Dat meldt althans Amaq, het ‘persbureau’ van IS, dinsdag, volgens persbureau Reuters.

Al-Adnani was opvolger van gedode leider Al-Baghdadi

Hoe hij precies werd gedood, is niet bekend. Amerikaanse defensiefunctionarissen verklaarden dinsdag dat het Amerikaanse leger een luchtaanval had uitgevoerd op de stad al-Bab in de provincie Aleppo en dat het doel een hoge leider van IS was. De naam van die leider werd echter niet genoemd.

Begin dit jaar al raakte Al-Adnani zwaargewond door een luchtaanval in het westen van Irak. Volgens het Amerikaanse leger was hij toen bijna doodgebloed, maar kon hij toen door medestanders net op tijd naar de door IS bezette stad Mosul worden gebracht.

Al-Adnani wordt gezien als de nummer twee van IS, achter de leider Abu Bakr al-Baghdadi, die in juni van dit jaar in Raqqa zou zijn gedood. Al-Adnani werd gezien als zijn logische opvolger.

FBI loofde beloning uit voor Al-Adnani

Hij zou de leiding hebben gehad over militaire operaties in Syrië en Irak, en was bovendien te zien in propagandavideo’s die IS via internet verspreidde. In de video’s riep hij aanhangers voornamelijk op om aanslagen te plegen op het westen. De aankondiging van de ‘bloedige Ramadan-maand’ dit jaar, was bijvoorbeeld ook afkomstig van hem

Al-Adnani stond bovendien op de most wanted-lijst van de Amerikaanse FBI. Er stond een beloning van bijna 4,5 miljoen euro op zijn hoofd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.