Koerden spreken van wapenstilstand, maar Turkije ontkent

30 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
De Turken kwamen bij Jarablus en Manbij in gevecht met de YPG - Foto: AFP

Het Turkse leger en de Koerdische YPG-militie in het noorden van Syrië zouden een staakt-het-vuren afgekondigd. De Amerikanen zetten beide partijen onder druk om de onderlinge strijd te beëindigen, en zich te richten op de bestrijding van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Het Koerdische persbureau Firat meldt dinsdag op basis van ‘militaire bronnen in de regio’ dat er een wapenstilstand geldt.

Het Turkse leger ontkende kort daarna dat er sprake was van een staakt-het-vuren. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde daarbij dat ‘alle operaties in Syrië doorgaan tot de dreiging voor Turkije weg is’.

Amerikanen noemden gevechten ‘onacceptabel’

Met ‘dreigingen’ verwijzen de Turken zowel naar IS als naar de Koerdische PKK en YPG, die het land beide als terreurorganisaties ziet. Amerika en de EU noemen alleen de PKK zo en steunen juist de YPG.

Als er een wapenstilstand is, is die onder grote druk van de Amerikanen tot stand gekomen.‘We willen duidelijk maken dat we deze gevechten, in gebieden waarin IS niet aanwezig is, onacceptabel en zeer zorgelijk vinden,’ zei de Amerikaanse woordvoerder Brett McGurk maandag. Deze strijd moet stoppen, zei ook de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter. ‘Laten we ons focussen op de strijd tegen IS.’

De Turken maakten eerder een impliciete verwijzing naar de oproep: ‘niemand heeft het recht ons te vertellen welke terreurorganisatie we wel en niet mogen bestrijden,’ zei de Turkse EU-minister Omer Celik, zonder Amerika expliciet te noemen.

De Verenigde Staten vreesden dat IS munt zou slaan uit de tweespalt binnen de strijdkrachten die tegen de terroristen vechten. Turkije en zijn bevriende rebellengroepen zijn de laatste dagen rond Jarablus en Manbij in hevige gevechten verwikkeld geraakt met de YPG.

Onduidelijk of YPG zich terugtrok

Turkije eiste eerder dat de YPG zich terugtrekt achter de rivier de Eufraat en kreeg Amerika, de belangrijkste steunpilaar van de Koerdische strijdgroep achter zich. Volgens het Pentagon gaf de YPG eerder al ‘grotendeels’ gehoor aan de oproep zich terug te trekken, maar de Turken spraken dat tegen.

Volgens de Koerden werd er maandag op hun strijders geschoten. Terwijl Turkije vorige week meldde dat IS volledig verdreven is uit Jarablus, lijken de Turken hun pijlen nu vooral te hebben gericht op gebieden die bezet worden door de Syrian Democratic Forces – een gecombineerde strijdmacht van Koerdische en Syrische strijders.

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus zegt verder dat het Turkse leger niet de intentie heeft om in Syrië te blijven. ‘Turkije is geen bezettend land,’ aldus Kurtulmus. Wel zullen Turkse troepen volgens hem zich meer in de richting van het westen van Syrië bewegen, om IS ook daar te verdrijven.