#American Dreamers

Trump wil Koude Oorlog met radicale islam voeren

16 augustus 2016

Donald Trump heeft zich voor het eerst gedetailleerd uitgelaten over hoe hij als president de radicale islam zou aanpakken. Een streng immigratiebeleid en betere samenwerking met de NAVO in de strijd tegen IS moeten sleutelonderdelen worden.

Trump vertelde maandagavond tijdens een speech in Ohio dat het afgelopen moet zijn met het beleid van Obama. Ook viel hij zijn concurrent Hillary Clinton aan, die hij de nieuwe Angela Merkel noemde wat betreft immigratiebeleid.

‘En je weet wat voor ramp de massale immigratie voor Duitsland en zijn bewoners is’, aldus Trump. Volgens de vastgoedmagnaat hebben de Verenigde Staten al genoeg problemen zonder een massale toestroom van Syrische vluchtelingen, die volgens hem radicale denkbeelden meenemen.

Koude Oorlog tegen radicale moslims

De Republikeinse kandidaat zette maandagavond een plan uiteen om de radicale islam te bestrijden. Trump kondigde opnieuw een immigratiestop aan voor ‘gevaarlijke landen’, want ‘we moeten alleen mensen in ons land toelaten die onze waarden delen en onze mensen respecteren.’

Nieuw is een voorstel om immigranten uit andere landen vooraf te screenen op hun normen en waarden. ‘In de Koude Oorlog hadden we een ideologische screening. Het wordt hoog tijd dat er een soortgelijke test komt voor terreurdreigingen van vandaag de dag. Ik noem dit extreme controle.’

Evenement:Hillary Clinton en Donald Trump staan de komenden maanden drie keer oog-in-oog ijdens de immer veelbekeken debatten. Op woensdag 19 oktober praten aansprekende gasten erover tijdens de derde American Dreamers-avond in de Rode Hoed in Amsterdam. Meer weten?

Met een speciale commissie wil Trump bovendien onderzoek doen naar de ‘netwerken die binnen de Verenigde Staten radicalisering aanmoedigen.’

Toch een grotere rol voor NAVO

De Republikeinse presidentskandidaat zegt in samenwerking met NAVO terrorisme over de grens te willen aanpakken. Aanvankelijk had Trump juist kritiek op de NAVO en op de lidstaten die in zijn ogen niet genoeg bijdragen aan de veiligheidsalliantie.

Trump impliceerde dat deze staten niet langer hoefden te rekenen op de bescherming van Amerika. Maandagavond bleek de organisatie weer in Trumps gratie te zijn gevallen.

Democraten stonden in de rij om kritiek te uiten op Trumps plannen. Vicepresident Joe Biden zei dat Trump ‘geen idee heeft hoe hij dit geweldige land moet regeren. Hij maakt ons land nu al minder veilig’.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.