#American Dreamers

Trump: oproep aan Russen om Clinton te hacken was ‘sarcastisch bedoeld’

28 juli 2016Leestijd: 2 minuten

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zei hij hoopt dat Russische hackers Hillary Clinton als volgend doelwit nemen, maar komt er vandaag op terug. Hij meende het naar eigen zeggen niet: de opmerking zou ‘sarcastisch bedoeld’ zijn.

‘Uiteraard was het sarcastisch bedoeld,’ zegt Trump donderdag, in reactie op de vraag of hij meent dat de Russen de missende e-mailberichten van Hillary Clinton moeten zoeken.

Democraten gaven Rusland de schuld

De Democratische partij werd afgelopen week getroffen door een grootschalige hack. Uit de emails die naar buiten kwamen bleek dat de partijtop Bernie Sanders actief heeft tegengewerkt tijdens de voorverkiezingen. Zo werden er strategieën besproken om Sanders in diskrediet te brengen en zo Clinton in het zadel te helpen.

Evenement:Hillary Clinton en Donald Trump staan de komenden maanden drie keer oog-in-oog ijdens de immer veelbekeken debatten. Op woensdag 19 oktober praten aansprekende gasten erover tijdens de derde American Dreamers-avond in de Rode Hoed in Amsterdam. Meer weten?

De Democraten wezen daarop naar Rusland, dat volgens hen het e-mailaccount zouden hebben gehackt om Trump te bevoordelen in de verkiezingsstrijd. Trump en Poetin maakten de afgelopen tijd meermaals complimenten over en weer. Het vermoeden dat Rusland achter de hack zat, zou onderbouwd worden door ‘internetexperts’.

De Russen ontkennen iets te maken te hebben gehad met de hack. Trump ontkent op zijn beurt een connectie met Rusland te hebben. ‘Ik heb zelfs nog nooit met Poetin gesproken,’ zei de miljardair woensdag nog.

Daarna zei hij wel een goede relatie met Rusland te willen, en vervolgede hij met het verzoek aan Rusland om de verdwenen mails van Clinton op te sporen: ‘ik hoop dat jullie ook de 30.000 e-mails kunnen vinden (van Hillary Clinton) die zijn verdwenen. De pers zou er erg blij mee zijn.’ Er zitten vast ‘pareltjes’ tussen, aldus Trump.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Poetin is een betere leider dan Obama’

‘Ze weten niet eens of het Rusland is,’ zegt Trump donderdag in reactie op vragen over zijn oproep. ‘Het kan Rusland zijn, het kan China zijn. Who knows?’

Na de uitspraak ging het campagneteam van Clinton ermee aan de haal, en zei dat dit ‘de eerste keer moet zijn’ dat een presidentskandidaat een buitenlandse macht oproept om een politieke tegenstander te bespioneren. Die oproep was dus niet serieus bedoeld, zegt Trump nu. Wel benadrukte hij dat hij Poetin een ‘betere leider dan Obama’ vindt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.