Amerika: ‘Syrische Koerden in Jarablus trekken zich terug’

25 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
's Ochtends kwamen opnieuw 10 tanks van Turkije Syrië binnen - Foto: AFP

De Amerikaanse luchtmacht gaat de Turkse grondoperatie in de Syrische stad Jarablus steunen met luchtaanvallen. De aanval begon woensdag, en heeft al tot successen geleid.

De Turken claimden woensdag laat dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uit Jarablus verdreven is. Donderdag gaat operatie Euphrates Shield door. In de vroege ochtend staken tien Turkse tanks de Syrische grens over.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In eerste instantie spraken de Turken van een aanval op IS, en later kwamen daar ook nog de Syrische Koerden bij. De YPG, de PKK, IS – in de ogen van president Recep Tayyip Erdogan zijn het allemaal terroristen, ‘bloeddorstige organisaties’ die dezelfde behandeling verdienen. De Amerikanen zijn ‘gesynchroniseerd’ met hun NAVO-bondgenoot, was woensdagnacht de verklaring van een woordvoerder van het Amerikaanse leger.

Biden steunt Turkije

De Syrische Koerden zouden zich donderdagochtend terugtrekken aan de oostelijke oever van de rivier de Eufraat, meldt persbureau AP op basis van een Amerikaanse verklaring. Hiermee geven ze gehoor aan een eerdere oproep van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden.

Biden waarschuwde de Syrische Koerden donderdag tijdens een staatsbezoek aan Ankara. Hij riep de Koerden op zich terug te trekken naar de linkeroever van de Eufraat. De afgelopen tijd wisten de Koerden juist terrein te winnen, deels met steun van de internationale coalitie onder leiding van Amerika.

De stad Manbij werd onlangs veroverd op IS, wat leidde tot een waar volksfeest. Amerika zal de Syrische Koerden niet meer steunen als geen gehoor wordt gegeven aan de oproep, dreigde Biden.

De grootste oppositiepartij CHP spreekt steun uit voor het offensief, dat werd geïnitieerd door de regerende AK-partij (AKP) van president Recep Tayyip Erdogan. Wel had het offensief wat de CHP betreft al veel eerder uitgevoerd mogen worden, en roept de partij ook op tot een verscherping van de strijd tegen het IS binnen de Turkse grenzen. ‘Ons gevecht tegen het monster IS, is zowel binnen als buiten onze grenzen te laat begonnen,’ aldus een CHP-woordvoerder.

Koerdische partij uit kritiek op offensief

De Koerdische HDP-partij is logischerwijs kritischer over het besluit. De regering heeft het land in een ‘draaikolk van oorlog zonder het parlement te consulteren’, aldus de HDP. Volgens de Koerden betekent het offensief de facto dat Turkije een partij wordt in de burgeroorlog in Syrië.  De partij roept nog eens op tot een alliantie met de Koerden, zowel binnen als buiten Turkije.

Erdogan waarschuwde eerder leden van de Syrisch-Koerdische milities: ‘Denk na voordat je bedreigingen uit’. De uitspraak kwam nadat de Koerdische PYD een bericht over het offensief plaatste op Twitter: ‘Turkije heeft veel te verliezen in het Syrische moeras,’ schreef PYD-voorzitter Salih Muslim. Volgens Erdogan vormde de tweet een provocatie, en kunnen de Koerden rekenen op een militair antwoord als ze dwarsliggen.