buitenland

Volksfeest Syrië na verovering Manbij op Islamitische Staat

13 augustus 2016

Meer dan 2.000 Syriërs die als menselijke schilden werden gebruikt door jihadisten van Islamitische Staat (IS) zijn vrijgelaten. De bevrijding van de Syrische stad Manbij is daarmee compleet.

Het Noord-Syrische Manbij werd vrijdag, na een maandenlange strijd, door de Koerden en de internationale coalitie veroverd op IS. Volgens de Amerikanen een ‘strategisch verlies’ voor IS, dat de stad ruim twee jaar lang bezette. Er vielen naar schatting zo’n 1.000 doden aan de zijde van de terreurgroep.

Gijzelaars na onderhandelingen  weer bevrijd
De jihadisten namen wel zo’n 2.000 burgers gevangen en gebruikten hen als menselijk schild, zodat ze zich konden terugtrekken zonder te worden beschoten. De IS-terroristen trokken naar Jarabulus, een andere stad in handen van IS. Die stad ligt dichtbij Turkije, waar de jihadisten zich relatief veilig voelen. Turkije wil namelijk niet dat de Koerden die plek overnemen.

Zaterdag werden de meeste gijzelaars na onderhandelingen tussen de Koerden en IS bevrijd, meldt het Syrische Observatorium voor de mensenrechten. Het ging vooral om vrouwen en kinderen. De stad is daarmee bevrijd, maar er wordt nog wel gezocht naar mijnen.

Een inwoner van Manbij knipt zijn baard af, nu IS is vertrokken. Foto: Kurdistan24
Een inwoner van Manbij knipt zijn baard af, nu IS is vertrokken. Foto: Kurdistan24

Volksfeest, nu repressieve regime weg is
Toch is het feest in Manbij al enorm, zo blijkt uit foto’s en video’s vanuit het gebied. Onder het IS-regime gold de strenge Sharia-wetgeving, waardoor vrouwen bijvoorbeeld geheel bedekt over straat moesten en mannen verplicht werden een baard te dragen. Ook werd radicaal-islamitisch onderwijs gegeven.

Na de bevrijding verzamelden duizenden zich in de straten van Manbij. Syrische vrouwen staken boerka’s in de brand, terwijl de mannen hun baarden afknipten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.