#Turkije

Turken te vriend houden: Amerika valt Gülen en Syrische Koerden af

24 augustus 2016

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden deed er woensdag alles aan om de banden tussen Amerika en Turkije te herstellen. Hij maakte zijn excuses, beloofde de Turken te helpen bij het uitleveringsproces van Fethullah Gülen en dreigde richting de Syrische Koerden.

Biden kwam duidelijk op Turks grondgebied met het idee een charmeoffensief te starten. Terwijl hij door het beschadigde parlementsgebouw in Ankara liep noemde hij Amerika ‘de grootste vriend van de Turken’. Over de reactie op de mislukte staatsgreep van vorige maand zei Biden dat ‘we niet alleen hun moed prijzen, ook hun toewijding aan de democratie. Mensen hebben hun leven gegeven voor de democratie.’

Terloops bood Biden zijn excuses aan voor zijn late bezoek: de Turkse president Recep Tayyip Erdogan had geklaagd dat na de coup geen enkele westerse leider het aandurfde langs te komen.

Biden zet deur op een kier voor uitlevering Gülen
Het charmeoffensief leidde ook tot Amerikaanse beloftes. Zo zei Biden toe dat Amerikaanse experts gaan helpen bij het analyseren van bewijsmateriaal tegen de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Erdogan achter de coup zit.

Gülen verblijft in ballingschap in Amerika, maar de Amerikanen weigeren hem tot nu toe uit te leveren, tot woede van Turkije. ‘We hebben er geen belang bij om mensen te beschermen die onze vrienden pijn doen, maar we moeten wel de wet volgen,’ zei Biden. De Turkse premier Binali Yildirim zag het goedkeurend aan en noemde Bidens opmerkingen ‘oprecht’.

En Amerika verzet zich opeens tegen Syrische Koerden
Daarnaast liet de Amerikaanse vicepresident zich uit over de situatie in Syrië, waar Turkije net is begonnen aan een beperkte invasie rond Jarablus. Doel van de missie is om Islamitische Staat (IS) te verbannen uit die stad, maar ook om de Syrische Koerden in Noord-Syrië tegen te werken.

Biden sprak woensdag zijn steun uit voor de Turkse actie en riep de Koerden op zich terug te trekken naar de linkeroever van de Eufraat. De afgelopen tijd wisten de Koerden juist terrein te winnen, deels met steun van de internationale coalitie onder leiding van Amerika. De stad Manbij werd onlangs veroverd op IS, wat leidde tot een waar volksfeest. Amerika zal de Syrische Koerden niet meer steunen als geen gehoor wordt gegeven aan de oproep, dreigde Biden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.