buitenland

Turkije sneert naar Kern: ‘Oostenrijk is de hoofdstad van racisme’

05 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Turkije reageert op het voorstel van de Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern om de gesprekken over de Turkse toetreding tot de Europese Unie te staken. Oostenrijk is de ‘hoofdstad van radicaal racisme,’ sneert de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu in een reactie.

Cavusoglu wijst de ‘lelijke woorden’ van Kern resoluut af, zegt hij in een interview met de Turkse omroep TGRT Haber.

Oostenrijk vindt Turkse toetreding EU niet realistisch

Na de mislukte staatsgreep en de daaropvolgende zuivering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is EU-lidmaatschap voor Turkije ‘de komende decennia geen realistisch vooruitzicht,’ zei Kern donderdag. Zijn voorstel was dan ook om de gesprekken daarover af te breken. ‘We moeten de resetknop indrukken en op zoek gaan naar een alternatief,’ aldus Kern.

‘De Oostenrijkse kanselier moet eerst maar eens naar zijn eigen land kijken. Een van de trends die een vijand is voor mensenrechten en waarden is racisme, en vandaag de dag is Oostenrijk de hoofdstad van radicaal racisme,’ zegt Cavusoglu vrijdag.

Oostenrijk reageerde onmiddellijk op de woorden van Cavusoglu. Ankara moet zijn toon en gedrag matigen, aldus de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz.

Maar ook Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, gaf donderdag al aan momenteel niets te zien in het Oostenrijkse idee. Pas als Turkije het opnieuw invoeren van de doodstraf echt doorzet, zal de deur voor toetreding gesloten worden, zei hij.

Raad van Europa steunt Turkse zuivering

Verschillende Europese leiders hebben hun zorgen geuit over de weg die Turkije inslaat met de zuiveringen. Toch keurde de Raad van Europa de zuiveringen in Turkije goed. ‘De EU heeft tot nu toe te weinig begrip getoond voor de uitdagingen waar de Turkse democratie en staat mee te maken heeft,’ zei de secretaris-generaal Thorbjorn Jagland woensdag.

 

Donderdag werd bekend dat na het staatsapparaat, de academische sector, de rechterlijke macht en de media, Erdogan zijn pijlen nu ook richt op het bedrijfsleven. Aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gulen zullen ook daaruit gezuiverd worden, aangezien het bedrijfsleven ‘de arena is waarin het netwerk van Gulen nog altijd het sterkste is’.

Cavusoglu herhaalde vrijdag ook opnieuw dat de EU zich volgens zijn regering niet aan de migratiedeal houdt. ‘Als er een overeenkomst is, moeten beide kanten zich eraan houden of beide kanten ermee stoppen,’ aldus de minister.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.