Ook in Italië verdwijnen kindmigranten massaal

02 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Steeds meer kindmigranten in Italië worden uitgebuit en verdwijnen van de radar. Het gaat om een groeiend probleem: het aantal minderjarige alleenreizende migranten is in het afgelopen halfjaar verdubbeld.

Volgens hulporganisatie Save the Children is het aantal kindmigranten dat alleen aankwam in Italië verdubbeld naar 10.000 in de eerste helft van 2016. De groep maakt zich ernstige zorgen over het lot van de kinderen, die vaak worden uitgebuit en soms in de prostitutie terechtkomen.

Een van de redenen dat het vaak mis gaat bij jonge migranten is het feit dat Italië overvol is. ‘Er zijn niet genoeg opvangplekken,’ zegt Rik Goverde, woordvoerder van Save the Children, tegen BNR. Volgens Goverde komen Nigeriaanse kinderen vaak terecht op straat, waarna zij ‘letterlijke en stuk stoep moeten huren waar ze hun lichaam verkopen om hun reis terug te betalen.’

Steeds meer migranten

Het gaat volgens Save the Children vaak om kinderen uit Afrikaanse landen. Daar worden de minderjarigen door de familie onder druk gezet af te reizen naar Europa, hopend op een beter leven. Steeds meer migranten komen vanuit Libië aan in Italië. Dit jaar zullen naar verwachting van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex zo’n 300.000 migranten via Libië naar Europa komen.

2016-02-14 00:00:00 VINOJUG - Vluchtelingen die net over de grens van Macedonie en Griekenland zijn gekomen stappen op een trein naar Servie bij het doorgangskamp in Vinojug. ANP BART MAATLees meer over uitgebuite migranten en kindbruiden in Nederland en Europa

Ook in Duitsland verdween in 2015 een groot aantal minderjarige migranten. Van de achtduizend kindmigranten die als vermist werden opgegeven, zijn zesduizend nog steeds niet gevonden, bleek in april uit cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. De vermiste migranten – de meesten van hen tussen de 14 en 18 jaar oud – komen vooral uit Syrië, Eritrea, Marokko en Algerije.