Migratie brengt steeds meer kindbruiden naar Nederland

14 april 2016Leestijd: 2 minuten
Het probleem van kindvrouwen is in Nederland toegenomen door de migratiecrisis Foto: ANP

Ongeveer zestig kindbruiden kwamen tussen september 2015 en januari dit jaar Nederland binnen. De meisjes die ‘getrouwd’ zijn met volwassen mannen zijn extra kwetsbaar voor seksueel misbruik en uitbuiting.

Dat meldt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. De jonge bruiden zijn in de meeste gevallen Syrisch en kwamen naar alle waarschijnlijkheid mee met de grote stroom migranten die de afgelopen maanden Nederland binnenkwam.

Misbruik

Lees ook: In Syrië mogen meisjes trouwen als ze ‘fysiek volwassen’ zijn

‘Deze meisjes bevinden zich vaak in een sociaal isolement waardoor eventueel misbruik en uitbuiting langdurig aan kan houden,’ zei rapporteur Corinne Dettmeijer-Vermeulen. ‘Het risico bestaat dat zij op lange termijn verworden tot huisslaaf of verborgen vrouw.’

Een deel van de kindhuwelijken is waarschijnlijk gesloten in vluchtelingenkampen. Hoewel minderjarige bruiden normaal gesproken extra kwetsbaar zijn voor misbruik, trouwen ze in die kampen juist om bescherming te krijgen. Ook economische steun speelt een grote rol.

Charlotte Smit, een woordvoerder van non-profitorganisatie Plan Nederland, zegt tegen Elsevier.nl dat er waarschijnlijk nog veel meer kindbruiden zijn in Nederland. ‘Het echte aantal zou het veelvoudige kunnen zijn, want het is een heel onzichtbaar probleem en er gebeurt heel veel dat wij niet in kaart kunnen brengen.’

Wetsvoorstel

In oktober vorig jaar werd de wet Tegengaan Huwelijksdwang aangenomen. Door de nieuwe wet erkent Nederland kindhuwelijken niet meer, wat volgens Plan een goed begin is. Maar er moet meer worden gedaan. ‘De meisjes hebben psychologische hulp nodig, zouden steun moeten kunnen zoeken bij andere kindbruiden, moeten onderwijs krijgen en bewust worden van hun rechten,’ meldt Smit.

Duitsland is duizenden kindmigranten kwijt. Meer >

De Nationaal Rapporteur zei dat de jongste Syrische kindbruid veertien jaar is. Het leeftijdsverschil tussen de minderjarigen en hun echtgenoot ligt in de meeste gevallen tussen de vijf en vijftien jaar.

Eerder onderzoek gaf aan dat tussen 2013 en 2014 naar schatting 250 kinderen onwettelijk trouwden met volwassenen. Een op de drie kindbruiden is een asielzoeker volgens onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het Verwey-Jonker Instituut.

Met de toename in immigratie wordt Nederland meer geconfronteerd met het kindbruidprobleem. Zo komen ook grote groepen Somalische en Sudanese vluchtelingen naar Nederland. In Somalië trouwt 45 procent van de meisjes voordat ze achttien jaar zijn, in Sudan zelfs 52 procent.