buitenland

Mijnwerkers in Bolivia martelen onderminister dood

26 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

De Boliviaanse onderminister van Binnenlandse Zaken, Rodolfo Illanes is donderdag (lokale tijd) door stakende mijnwerkers ontvoerd en doodgeslagen. De 56-jarige onderminister ging naar Panduro, 160 kilometer van hoofdstad La Paz, om daar met de demonstranten te praten.

De Boliviaanse onderminister werd in het gebied samen met zijn lijfwacht bij een wegversperring op de snelweg ontvoerd. Tijdens zijn ontvoering heeft de onderminister via de radio laten weten dat de rebellerende mijnwerkers één voorwaarde stelden voor zijn vrijlating: de overheid moest onderhandelen met de mijnwerkers.

‘Brute en laffe moord’

Later werd bekend dat Illanes door zware mishandeling van de demonstranten om het leven is gekomen. De lijfwacht van de onderminister wist te ontsnappen en werd opgenomen in het ziekenhuis in La Paz. Minister van Binnenlandse Zaken, Carlos Romero, noemde het een ‘brute en laffe moord’. Minister van Defensie Reyi Ferreira zei dat Illanes was ‘doodgemarteld’ en dat de daad niet ongestraft zal blijven. Meer dan honderd mensen zijn gearresteerd.

Mijnwerkers eisen meer vrijheid

Al wekenlang voeren de mijnwerkers in Bolivia actie voor een nieuwe mijnbouwwet. De Nationale Federatie van Mijncoöperaties van Bolivia (Fencomin), waar zo’n 10.000 mijnwerkers bij zijn aangesloten, had tot voorheen sterke banden met de linkse president Evo Morales. Toen onderhandelingen over wetgeving op de klippen liepen, zijn leden van de bond begonnen met staken.

Zij eisen de vrijheid om ook voor particuliere bedrijven te werken in plaats van uitsluitend voor de staat. Ook wil Fencomin dat milieuregelgeving versoepeld wordt en dat de werknemersrechten verbeterd worden. Bolivia is een van de armste landen van Zuid-Amerika waar het overgrote deel van de mijnwerkers zilver, tin en zink wint voor de overheid. Buitenlandse mijnbedrijven, zoals in buurlanden Peru en Chili, zijn er nauwelijks in Bolivia.

De demonstraties gingen gepaard met grof geweld en vuurgevechten. Woensdag kwamen daarbij twee mijnwerkers om het leven en zeventien politieagenten raakten gewond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.