Na martelgeruchten houdt Europa toezicht in Turkse gevangenissen

27 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Gevangenis in de buurt van Ankara Foto: EPA

Na berichten dat gevangenen worden gemarteld in de cel, gaan Europese toezichthouders de waarneming regelen in Turkse gevangenissen. Europese waarnemers krijgen toegang tot de gevangenissen om de gang van zaken in de gaten te houden.

Dat heeft Turkijerapporteur en europarlementariër Kati Piri (PvdA) gezegd. Tijdens het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen geeft Piri aan dat Turkije de geruchten ontkent en waarnemers van de Raad van Europa wil laten checken.

Tienduizenden Turken opgepakt

De PvdA’er werd naar eigen zeggen goed ontvangen door Turkse premier Binali Yildirim. Piri zou hebben gesproken met mensenrechtenorganisaties en de Turkse regering over de situatie in Turkse gevangenissen. De president Recep Tayyip Erdogan heeft een zuivering ingezet en tienduizenden verdachten zijn opgepakt sinds de staatsgreep van 15 juli.

Gevangenissen in Turkije zitten dan ook vol met vooral ambtenaren. ‘Het kan niet zo zijn dat tienduizenden mensen betrokken waren bij de couppoging. Het lijkt erop dat mensen bestempeld worden als terroristen, terwijl hun rechtszaak nog niet eens begonnen is,’ aldus Piri.

<script>” title=”<script>

Gedetineerden vrijgelaten

2008-04-21 00:00:00 HAARLEM - Sinds 23 februari van dit jaar is de nieuwe Selimiye moskee open voor de Turkse gemeenschap in Haarlem. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYKSpanningen lopen op in Nederland: ‘Stuur “Erdogan-imams” terug naar Turkije’

De Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag liet vorige week weten dat 38.000 gedetineerden worden vrijgelaten om cellen vrij te maken voor mensen die achter de coup zouden zitten. Het gaat vooral om aanhangers van Hizmet, de ‘terroristische organisatie’ van prediker Fethullah Gülen.

‘De zorgen over de zuivering van Erdogan blijven,’ zegt Piri. ‘Dit wordt een enorme test voor de democratie in Turkije.’ Zo is een groot aantal journalisten opgesloten in Turkse gevangenissen, onder de aangescherpte anti-terreurwetten van Erdogan.