Duitsers mogen alleen naar Turkse luchtbasis als ze afstand doen van genocide-erkenning

29 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
De Duitsers hebben zes Tornado-vliegtuigen staan op de luchtbasis - Foto: AFP

Duitse parlementariërs mogen van Turkije een bezoek brengen aan de Incirlik-luchtbasis. Daaraan verbinden de Turken wel een voorwaarde.

De Duitse regering moet van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu afstand nemen van een eerdere stemming om de Armeense genocide te erkennen.

Duitsland bekijkt andere opties

Het Duitse parlement stemde in juni met een meerderheid voor de genocide-erkenning. Nu mogen Duitse parlementariërs niet naar de luchtbasis, die in het zuidoosten van Turkije ligt en door NAVO-bondgenoten wordt gebruikt in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië.

De Duitsers hebben er zes Tornado-vliegtuigen staan en er zijn meer dan 250 soldaten gestationeerd. De vliegtuigen nemen deel aan de bombardementen van de internationale coalitie tegen IS. De Duitsers dreigden eerder deelname aan de missie vanaf die basis te beëindigen tenzij de Turkse regering Duitse parlementariërs toestaat de luchtbasis te bezoeken. De Duitsers schetsten scenario’s waarin ze zouden kunnen wijken naar onder meer Cyprus en Jordanië.

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen gaf donderdagmiddag aan dat ‘operaties vanaf Incirlik nog steeds in het belang zijn van Duitsland én Turkije,’ maar dat ‘andere opties worden bekeken’.

Cavusoglu wil dat Duitsers afstand doen van stemming

‘Het hangt af van de stappen van Duitsland. Als ze de benodigde stappen ondernemen, dan zullen wij het bezoek goedkeuren,’ aldus Cavusoglu tijdens een persconferentie maandag.

‘Helaas moet ik concluderen dat degenen die onze geschiedenis op een oneerlijke manier weerspiegelen niet langs mogen komen,’ zei hij. Volgens ambtenaren van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken moet de Duitse regering eerst afstand doen van de parlementaire resolutie om de genocide te erkennen.

De Duitse minister voor Europese Zaken Michael Roth kwam eerder op de dag terug van een bezoek aan Ankara, en zei dat de twee landen ‘goed op weg’ zijn om het conflict over de basis Incirlik op te lossen.