Erdogans AK-partij slaat terug met eigen genocidevoorstel

06 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Turken protesteerden hevig tegen de Duitse erkenning van de Armeense genocide - Foto: AFP

De Turkse regering zoekt wraak op de Duitse beslissing om de Armeense genocide officieel te erkennen. De AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bereidt nu een eigen genocidewetsvoorstel voor.

Het voorstel is om slachtpartijen in Namibië, een voormalige Duitse kolonie, aan te merken als genocide door de Duitsers, meldt Hurriyet.

Verleden

De Namibische genocide werd eerder door de Verenigde Naties aangemerkt als de ‘eerste genocide van de 20e eeuw’. Het Turkse wetsvoorstel is een directe reactie op de beslissing van de Duitse bondsdag vorige week om het doden van 1,5 miljoen Armenen tussen 1915 en 1923 officieel te erkennen. Turkije reageerde hier woedend op, en haalde het naziverleden van Duitsland erbij. Ook in Duitsland wonende Turken reageerden woedend op de beslissing van het Duitse parlement.

Lees ook Erdogan weet het zeker: Duitse samenzwering tegen Turkije2016-06-03 11:58:32 Turkey's President Recep Tayyip Erdogan speaks following the opening a new Turkish embassy in Mogadishu on June 3, 2016. Turkey's President Recep Tayyip Erdogan has visited Somalia on the third and last leg of his East African tour to open Turkish sponsored projects including health facilities and the largest Turkish embassy in the world. Erdogan is the only non-African president to visit Somalia in decades. Turkey is also set to open its first military base in Africa where Turkish military officers will train Somali troops and soldiers from other African countries. / AFP PHOTO / MOHAMED ABDIWAHAB

Het AKP-lid Metin Kulunk, initiatiefnemer van het wetsvoorstel, benadrukt dat bij gevechten tussen de Nama-bevolking in Namibië en Duitse troepen in begin 1900 de ‘Nama- en Hererobevolking significant werd teruggedrongen’.

Overnemen

‘Die bevolkingen werden geofferd om de exploitatie-drang van de Duitsers te bevredigen,’ aldus Kulunk. De Duitsers hebben in juli vorig jaar zelf de Namibische genocide als zodanig erkend.

Kulunk vermoedt dat de Duitse erkenning van de Armeense genocide een poging is om de Turkse staat over te nemen. Ook Erdogan sprak afgelopen weekend van een ‘Duitse samenzwering tegen Turkije’.

Kulunk ging nog een stapje verder en noemde Europa het ‘geboorteland van de genocide’. ‘Als historici willen weten hoe een genocide wordt uitgevoerd, kijken ze naar Noorwegen, Duitsland en Engeland. De genocide-cultuur is in Europa geboren en opgegroeid’.

Nederland weigert nog altijd de slachting van de 1,5 miljoen Armenen te bestempelen als ‘genocide’. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher benadrukte zaterdag dat Nederland zal blijven spreken van de ‘kwestie van de Armeense genocide’.

‘Wij kennen in Nederland niet alle gevoeligheden,’ zei Asscher, die rekening zegt te willen houden met de gevoelens van zowel de Turken als de Armenen. Nederland zal volgens hem pas spreken van een genocide als een rechter dat bepaalt op basis van het internationaal recht.