Surinaamse rechters schorten proces Decembermoorden op

01 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Foto:ANP

In Suriname is het proces tegen president Desi Bouterse en vierentwintig andere verdachten van de Decembermoorden opgeschort tot begin augustus. Daarmee krijgt het omstreden Surinaamse staatshoofd opnieuw zijn zin.

Het ongeloof in de rechtszaal was groot toen aanklager Roy Elgin aangaf dat het Surinaamse Openbaar Ministerie van plan was om de vervolging te staken, schrijft het Surinaamse De Ware Tijd. Maar de verwarring werd compleet toen Elgin meedeelde dat hij zijn strafeis eigenlijk wel zou willen uitspreken, als de krijgsraad daarom zou vragen.

Hoopvol

Dit was een hoopvolle uitspraak voor de nabestaanden van de slachtoffers, die al sinds 1982, het jaar van de moorden, wachten op een uitspraak. Maar even daarna gaf de aanklager aan dat hij het bevel van zijn OM-baas had gekregen om zijn claim niet te maken.

De krijgsraad besloot daarop in beraad te gaan en trok zich terug. Bij terugkomst in de zaal deelden de rechters de aanwezigen mede, dat het proces tot 5 augustus zou worden opgeschort.

Verhinderen

President Bouterse besloot op woensdag om voor de tweede keer in vier jaar het strafproces tegen hem en andere verdachten te verhinderen. Eerder deed Bouterse dat door een Amnestiewet in werking te laten, maar die wet werd begin juni afgewezen.

Nu beroept de president zich op artikel 148 van de Surinaamse grondwet, die voorschrijft dat de president ‘in het belang van de staatsveiligheid in concrete gevallen’ de OM-baas het bevel mag geven bij vervolging van verdachten.

Volgens Bouterse is Suriname in een constitutionele crisis beland, sinds het proces tegen hem is hervat.Omstanders zijn het daar totaal niet mee eens en spreken van een groot verlies voor de republiek Suriname.

Macht

‘Niemand in Suriname gelooft dat de staatsveiligheid in het geding is,’ zegt woordvoerder Sunil Oemrawsingh van het Comité 8 December. In dat comité zijn de nabestaanden van de slachtoffers verenigd. ‘President Bouterse maakt ook niet duidelijk waar het gevaar uit bestaat,’ meent Oemrawsingh.

‘Dat is dus ook niet nodig,’ zegt de deken van de Surinaamse orde van Advocaten, Harris Monorath, ‘want de macht heeft nu het recht in Suriname.’