#Turkije

Staatsgreep Turkije: waar is Erdogan?

15 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Militairen claimen de macht te hebben overgenomen in Turkije. Met de staatsgreep hopen zij de regering af te zetten en de macht in het land over te nemen.

Premier Binali Yildrim probeert de coup tegen vanuit Ankara te houden. Yildirim riep de bevolking op rustig te blijven. Hij zei dat de veiligheidsdiensten alles deden wat nodig is om de rust te herstellen. Zij die deze coup hebben ondernomen, zullen de hoogst mogelijke prijs betalen, dreigde hij.

Waar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan precies zit, is onduidelijk. Hij sprak de Turkse bevolking toe via Skype op een televisiezender. Hij zit waarschijnlijk in een vliegtuig of hotel. Volgens verschillende media verlaat hij het land. Hij riep de Turken op zich te verzetten tegen de coup en de straat op te gaan.

Het leger heeft echter een avondklok aangekondigd, en de Turkse bevolking wordt bevolen binnen te blijven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op vakantie in Bodrum

Terwijl in Ankara en verschillende delen van het land schietpartijen plaatsvinden, zit Erdogan veilig in Bodrum volgens CNN Türk. Ook Reuters zegt dat hij daar in veiligheid is gebracht. De president zou vanuit de stad zelfs een noodtoespraak hoduen. Verschillende Turkse media zeggen echter dat hij zou zijn ondergebracht in Marmaris, een badplaats in de buurt van Bodrum.

Ook bronnen van The Guardian melden dat de controversiële Erdogan veilig is en een toespraak zal houden in of bij Bodrum. De militairen hebben echter controle over de staatstelevisiezender TRT.

Ondertussen doet het bericht dat de president in Mongolië zit de ronde. Hij zou namelijk een Europese en Aziatische top hebben bijgewoond, waar ook de Nederlandse premier bij aanwezig was, melden Nederlandse media. De militairen hebben ook het hoofdkantoor van Erdogans AKP-partij overgenomen.

Volg ons liveblog voor meer updates >

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.