Juncker kan ‘lastige vrouw’ Theresa May wel aan

13 juli 2016Leestijd: 2 minuten
May belooft zich hard op te stellen in de onderhandelingen met de EU - Foto's: AFP

De Britse minister Theresa May wordt woensdag geïnstalleerd als nieuwe premier. Vorige week kondigde zij trots aan dat Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, haar ‘een lastige vrouw gaat vinden’. Juncker zelf maakt zich daar niet al te veel zorgen over.

‘Ik weet zeker dat Juncker haar wel kan hebben,’ zegt zijn woordvoerder woensdag.

May belooft harde opstelling

May beloofde eerder om ‘een verdomd lastige vrouw’ te worden voor de EU tijdens onderhandelingen. De opmerking was een knipoog naar eerdere opmerkingen van de Conservatieve veteraan Ken Clarke, die zonder het te weten werd gefilmd toen hij het een collega roddelde over de premierskandidaten.

A bloody difficult woman’, was zijn letterlijke omschrijving van May, die (na Thatcher) de tweede vrouwelijke premier van Groot-Brittannië wordt.

‘Clarke vond het al, maar ook Juncker zal erachter komen dat ik bloody difficult ben,’ zei May vorige week, onder luid gejuich van Conservatieve parlementariërs. May hamert hier ook op omdat ze in aanloop naar het Brexit-referendum het Remain-kamp van David Cameron steunde. Haar belofte om zich hard op te stellen tijdens de EU-onderhandelingen over een Brexit, is dan ook een poging om de pro-Brexit-stemmer te paaien.

Cameron wil dat May ‘dicht bij EU’ blijft

Haar voormalige concurrent en Brexit-voorvechter Andrea Leadsom ruimde eerder het veld, toen bleek dat May de Conservatieve premiersverkiezingen toch wel zou winnen. Met de opmerkingen hoopt May ook de eurosceptische Conservatieven die Leadsom en Michael Gove steunen, achter zich te krijgen.

Cameron besloot eerder op te stappen naar aanleiding van de uitslag van het Brexit-referendum en trad woensdag onder luid applaus af als premier. Tijdens zijn afscheidsspeech drukte hij May op het hart ‘zo dicht mogelijk bij de EU’ te blijven, vooral met het oog op handel, samenwerking en veiligheid.