buitenland

Franse regering twist over motieven dader: radicale islam?

15 juli 2016

De Franse regering worstelt openlijk met de vraag wat nu precies de motieven zijn geweest van de dader van de terreur in Nice, Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Twee ministers spreken elkaar publiekelijk tegen.

Het is nog veel te vroeg om er nu al vanuit te gaan dat de dader van de terreuraanslag in Nice banden had met de radicale islam, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Maar zijn premier denkt daar heel anders over, en noemt de 31-jarige Bouhlel onverbloemd ‘iemand met banden met radicaalislamitische kringen’.

Verband met jihadisme?

Hij is een terrorist die waarschijnlijk op een of andere manier banden had met de radicale islam’, zei Valls vrijdag voor de Franse radio. ‘Ja het is een terreurdaad en we zullen zien wat de banden zijn met terreurorganisaties.’ Cazeneuve antwoordde elders negatief op de vraag of hij kon bevestigen dat de motieven van de dader in verband konden worden gebracht met jihadisme.

We hebben hier te maken met iemand die niet bekend was bij de inlichtingen- en veiligheidsdiensten vanwege terroristische activiteiten, zegt de voorzichtige minister. Gisteren was Cazeneuve overigens nog erg duidelijk in zijn bewoordingen, vlak na de aanslag. ‘We zijn in oorlog met terroristen die ons tot elke prijs op een zeer gewelddadige wijze willen treffen.’

Naam van Bouhlel prijkt niet op terreurlijst

Bouhlel, die gisteren werd uitgeschakeld door de politie nadat hij met zijn witte vrachtwagen 84 mensen de dood had ingejaagd, was een Tunesiër uit Msaken met een Franse verblijfsvergunning. Hij was woonachtig in het oosten van Nice, waar hij als bezorger werkte, en was bekend bij de politie. De dader zou betrokken zijn geweest bij kleine delicten en stond bekend als wapenbezitter. In maart 2016 werd Bouhlel nog opgepakt. Dat had volgens de autoriteiten niets te maken met terroristische misdrijven maar met een uit de hand gelopen verkeersruzie. Ook de inlichtingendiensten wisten niet van zijn bestaan. Zijn naam prijkt niet op een of andere terreurlijst.

Buren van de dader zeiden tegen Franse krant Le Parisien dat Bouhlel geen diep-religieuze indruk maakte. Hij zou een eenzame man zijn geweest met financiële problemen die in een scheiding lag. De ex-vrouw van Bouhlel, met wie hij drie kinderen had, is gearresteerd. Zijn huis is grondig doorzocht. Of hij alleen handelde, of wellicht een rechterhand had, wordt nog onderzocht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.