‘Erdogan zou eens wat vaker moeten lachen, dat helpt’

06 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan is bang voor humor en satire, zegt de oppositieleider - Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft geen enkel gevoel voor humor. Daarom kan hij satire en spotprenten niet waarderen. ‘Hij weet donders goed dat lachen de angst doodt’.

Kemal Kilicdaroglu, de leider van de grootste oppositiepartij CHP, haalt fel uit naar Erdogan wegens zijn ‘gebrek aan gevoel voor humor’. Passend genoeg doet hij dit in het Turkse satirische blad Karakarga, meldt Hurriyet.

Dictators

‘Elk humoristisch blad in de schappen van een boekwinkel herinnert hem aan het feit dat er mensen bestaan die niet bang voor hem zijn. Daarom is hij zo genadeloos tegen humoristen,’ aldus Kilicdaroglu.

De leider van de CHP-partij vindt satire een ‘essentieel onderdeel van een gezonde en functionerende maatschappij’. Kilicdaroglu zegt verder in het interview dat dictators altijd al bang zijn geweest voor satire en humor. Hij citeert de Italiaanse schrijver Umberto Eco (De Naam van de Roos) en zegt: ‘De lach doodt de angst’.

Satire

Volgens Kilicdaroglu is de jeugd die sociale media gebruikt de grootste bedreiging voor Erdogan. Jongeren zetten sociale media zeer efficiënt in om zij beleid belachelijk te maken en te bekritiseren, aldus Erdogan. Het is niet voor niets dat er momenteel duizenden strafzaken in Turkije lopen wegens het ‘beledigen van het staatshoofd’, tegen onder meer  schoolkinderen, cartoonisten en de voormalige Miss Turkey.

Die laatste, Merve Buyuksarac (27), werd begin juni veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 14 maanden, opnieuw met een proefperiode van 5 jaar. Haar misstap was dat ze een satirische post over het Turkse volkslied had gedeeld op Instagram.

Kilicdaroglu wijst naar de protesten in het Gezi-park, waarbij overwegend jongeren demonstreerden tegen de Turkse regering. De protesten ontlokten een duidelijk boze reactie bij Erdogan. ‘Humor is de beste manier om je te verzetten tegen een verlakkende dictator die  elke kans aangrijpt om vijandigheid, angst en haat in de maatschappij te injecteren,’ aldus Kilicdaroglu.

Zaterdag deed Erdogan nog een poging om de Duitse cabaretier Jan Böhmermann opnieuw de mond te snoeren. Het controversiële gedicht over Erdogan, waarin hij onder meer een geitenneuker wordt genoemd, moet in zijn geheel verboden worden, vindt de Turkse president. Erdogan spande eerder een rechtszaak aan tegen de Duitse humorist.