‘Met Erdogan als leider, hoeft niemand anders de politiek in’

16 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan stelde Bulut in 2013 aan als zijn hoofdadviseur - Foto: AFP

Met president Recep Tayyip Erdogan aan het roer in Turkije, heeft de politiek niemand anders nodig. Het volk heeft maar één taak, en dat is om hem te steunen.

Dat zijn de woorden van Yigit Bulut, economisch adviseur van Erdogan.

 Protesteren

‘Er is al een leider in dit land en hij bedrijft politiek. Er is dus geen reden voor iemand anders om de politiek in te gaan. Hij doet het zowel in ons land als daarbuiten, en onze taak is om hem te steunen,’ zei Bulut bij een talkshow op de Turkse staatstelevisie.

Lees ook Berlijn weet het zeker: Erdogan bluft in strijd om migratiedeal2015-11-16 16:23:21 epa05028490 German Chancellor Angela Merkel (L) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan shake hands during their bilateral meeting at the G20 Summit in Antalya, Turkey, 16 November 2015. In addition to discussions on the global economy, the G20 grouping of leading nations is set to focus on Syria during its summit this weekend, including the refugee crisis and the threat of terrorism. EPA/KAYHAN OZER/POOL

Hij kritiseert verder studenten en middelbare scholieren die onlangs protesteerden tegen de regering. ‘Jullie slaan op elkaar in alsof jullie in de steentijd leven. Wat kunnen jullie niet met ons delen?,’ aldus Bulut.

Bulut is een opmerkelijk figuur. De voormalige nieuwslezer en hoofdredacteur van de commerciële omroep Kanal 24 waarschuwde de AK-partij van Erdogan in 2008 nog dat ze ‘het pad van de Nazi’s bewandelen’ met de richting waarin de partij opging. Hijzelf was toen een felle tegenstander van de partij. In 2013 werd hij toch aangesteld als adviseur van Erdogan.

Complottheorie

Tijdens de protesten in het Gezi-park in Istanbul kwam Bulut met een bizarre complottheorie waar ook de Turkse president in geloofde. Zijn analyse van de protesten kwam op het volgende neer: De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa voerde een complot tegen Erdogan, en was de instigator van de protesten.

Waarom? De airline zou zich volgens Bulut bedreigd hebben gevoeld door plannen van Erdogan om een derde vliegveld in Istanbul te bouwen. Lufthansa zou concurrentie voor de luchthaven van Frankfurt, die als belangrijk transitpunt voor vliegverkeer tussen de Verenigde Staten en het oosten geldt, vrezen. Er zouden daarom complotten gaande zijn om Erdogan ‘van veraf’ te vermoorden, met methoden ‘als telekinese’, aldus Bulut.

Ook bracht hij het hardnekkige gerucht de wereld in dat Duitsland 65 procent van de Turkse media in handen zou hebben, iets wat niet waar is.