buitenland

Dit is wat we (niet) weten over aanslag München

22 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Opnieuw een bloedbad in een Europese stad, nadat vorige week de Franse stad Nice al werd getroffen door terreur. Er zijn vanavond meerdere doden gevallen bij een winkelcentrum in München. Heel veel is nog onduidelijk. Wat weten we?

  • Rond 17.52 uur werd het vuur geopend bij het Olympia Einkaufszentrum in München, een winkelcentrum in district Moosach, in de Hanauer Strasse. Het schieten begon bij de plaatselijke McDonald’s, en breidde zich even later uit naar een drogisterij.
  • Er zijn negen dodelijke slachtoffers geteld. Onder hen bevindt zich mogelijk (een van) de dader(s).
  • De schietpartij is over, maar de miljoenenstad in het zuiden van Duitsland was daarna in de hoogste staat van paraatheid. Mensen wordt op het hart gedrukt openbare plekken te vermijden. Het openbaar vervoer is platgelegd. Na de schietpartij werd het centraal station ontruimd.
  • Van de dader(s) – er wordt gesproken over drie tot vier betrokkenen bij het bloedbad – ontbreekt nog elk spoor.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
  • De Duitse regering is vrijdagavond bijeengekomen voor crisisberaad in de bondskanselarij in Berlijn, naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in München. Dat meldden bronnen aan het Duitse persbureau dpa. Bondskanselier Angela Merkel was volgens dezelfde bronnen nog niet in de kanselarij. Dpa meldt tevens dat de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière eerder terugkomt van vakantie. Hij zit momenteel in de Verenigde Staten.
  • Uit diverse deelstaten zijn ordetroepen onderweg naar München. Onder hen leden van de GSG9, een elite-eenheid van de federale politie gespecialiseerd in terreurbestrijding. De GSG9 werd opgericht na de terreuraanslag op de Israëlische equipe op de Olympische Spelen van 1972 in München.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.