Afshin Ellian Afshin Ellian

Obama moet na Orlando zeggen dat de radicale islam de vijand is

15 juni 2016Leestijd: 3 minuten

What exactly would using this label (radical Islam) accomplish?’ vroeg de Amerikaanse president Barack Obama zich af. Het leger van haat zaait terreur en geweld in de wereld. Wat maakt het leger van haat ernstiger dan alle andere vormen van geweld?

De islam is niet een intellectuele of wetenschappelijke bedreiging voor de westerse wereld. Het probleem is dat een belangrijk deel van de islamitische wereld in staat van ontbinding verkeert. In de islamitische wereld zijn gewapende conflict gaande die gaan over de plaats van de islam in de maatschappelijke ordening.

De groep die aan de islam een politieke, juridische en militaire dimensie geeft, noemen we het islamisme, de radicale islam of de politieke islam. De politieke islam is een overkoepelend begrip voor de politieke, juridische en militaire ambities van de oorspronkelijke islam. Wanneer deze ambities zich op een gewelddadige wijze manifesteren, wordt dat aangeduid als radicale islam.

Wantrouwen

De radicale islam wordt een serieus probleem voor het Westen, omdat miljoenen moslims in het Westen wonen. En als een deel daarvan door de jihadisten wordt gerekruteerd, vormt dat een leger van haat.

Arend Jan Boekestijn: Barack Obama laat gematigde moslims in de steek  

De grenzeloosheid van deze haat bleek opnieuw uit de aanslag in een voorstad van Parijs, waarbij een vrijgelaten jihadist de keel van een moeder voor de ogen van haar kind heeft doorgesneden, terwijl hij de beelden op Facebook zette. Deze blinde haat brengt wantrouwen en conflict in de westerse samenlevingen mee.

Eén begrip

Naar aanleiding van de aanslag in Orlando waarbij 49 onschuldige homoseksuelen om het leven kwamen, noemde president Obama het een daad van terrorisme en haat. Het is een daad van terrorisme, omdat de dader volgens de FBI was geradicaliseerd.

Eén begrip vermeed president Obama in zijn redelijke toespraak: de radicale islam. Dit doet president Obama consequent, al zeven jaar. Daarvoor is Obama keihard bekritiseerd door Donald Trump. Die benadrukte in zijn toespraak dat hij niks tegen moslims of de islam heeft, maar dat er voor de radicale islam geen plaats is in Amerika. Ook deze toespraak was niet erg onredelijk.

Extremisme

Waarom mijdt Obama de woorden die samenhangen met de islam? Daarover zei hij in zijn respons dat zijn regering precies weet wie de vijand is. Hij claimde ook dat zijn regering al duizenden leden van Al-Qa’ida en Islamitische Staat (IS) heeft vermoord: ‘What exactly would using this label accomplish? What exactly would it change? Would it make terrorists less committed to killing Americans? Would it bring in more Allies? (…) The answer is none of the above. Calling a threat by a different name does not make it go away. This is a political distraction.’

President Obama gebruikt alleen het woord extremisme. Ik zal aantonen waarom hij geen gelijk heeft.

Afshin Ellian: Aanslag in Orlando heeft alles te maken met de islam

Richtingloos

Het begrip extremisme is een ruim en vaag begrip waardoor de Amerikaanse samenleving in haar weerbaarheid richtingloos zou kunnen worden. De weerbaarheid begint waar een burger begrijpt wat de ideologie van een extremist is. Het begrip radicale islam onderscheidt immers moslims van de radicale moslims. Als dit onderscheid niet wordt aangebracht, dan weet niemand meer hoe de ideologie van de extremist moet worden bestreden.

Terwijl Obama niet hecht aan namen en begrippen, legt hij continu de nadruk op twee namen, de namen van de vijanden Al-Qa’ida en IS. Maar dit zijn vervangbare woorden. In de wereld bestaan nu al talloze namen (dus groepen): Al-Qa’ida, Taliban, Al-Shabab, Al-Nusra et cetera. Wat al deze namen met elkaar verbindt, is de radicale islam. Als IS wordt vernietigd, dan zal een nieuwe groep, met een nieuwe naam, ontstaan.

Drones

President Obama is er trots op dat zijn drones duizenden ‘extremisten’ hebben gedood. Maar hij vergeet te zeggen dat tegelijkertijd duizenden anderen zich hebben aangesloten bij de extremisten. Het lijkt letterlijk op een eindeloos gebed. Zolang het Westen de ideologie van de islamitische terroristen niet kan verslaan, zullen er altijd moslims zijn, die zich daarvoor willen inzetten. Bovendien zal het begrip radicale islam de islamitische staten en gemeenschappen dwingen om zich te bezinnen op de militaire, juridische en politieke aspecten van de islam.

De drones zullen de strijd tegen de radicale islam niet tot een definitief einde brengen. Ruim zeven jaar onder het presidentschap van Obama vermeed de Amerikaanse regering het woord islam. Toch waren er nooit zoveel radicale moslims als nu.

De ideologie van het leger van haat, de radicale islam moet worden drooggelegd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.