Het spant erom: wie stopt geweld Aleppo?

02 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Grote schade aan het Al-Quds-ziekenhuis in Aleppo - bron:AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zoekt koortsachtig naar een oplossing voor de oorlog in Syrië. Hij heeft de hoop dat de wapenstilstand, die nu van kracht is rond en in Latakia en Damascus, kan worden uitgebreid naar Aleppo.

Volgens Kerry, die een verklaring aflegde na gesprekken in Aleppo op maandag, is er de afgelopen uren vooruitgang geboekt om het hevig opgelaaide geweld in de Noord-Syrische stad te verminderen, meldt BBC News.

Druk

‘We komen dichterbij, maar we zijn er nog niet: er is nog heel wat werk te verzetten. Daarom zijn we hier bijeen,’ sprak Kerry, even voordat hij zou aanschuiven aan de overlegtafel. Het zijn hoe dan ook ‘cruciale uren’, sprak Kerry, die vandaag ontmoetingen heeft met VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, en met zijn collega’s uit Saudi-Arabië en Jordanië.

Kerry zei er vooral op uit te zijn de Russen te bewegen tot samenwerking, waarbij het Syrische regime ‘aandachtig’ naar het Kremlin zou moeten luisteren. De Amerikaanse regering wil dat Moskou druk uitoefent op de Syrische president Bashar al-Assad, om zo de bombardementen op Aleppo te stoppen.

Bedreiging

De opgelaaide gevechten in Aleppo, met stevige aanvallen vanuit de lucht, is de grootste bedreiging voor het negen weken durende broze bestand. De laatste weken zouden rond de 250 mensen zijn omgekomen in de stedelijke regio. Rebellen bestookten onder meer een moskee in het district Bab al-Faraj, dat onder controle staat van de Syrische regeringstroepen.

En voor de tweede keer in een week tijd was een ziekenhuis in Aleppo doelwit. Door de aanval op de wijk Al-Marja raakten diverse personen gewond, onder wie een verpleegkundige, weet de Arabische nieuwszender Al-Jazeera door informatie van organisatie Witte Helmen, die de burgers probeert te beschermen.  Bij een eerdere aanval op een ziekenhuis kwamen dertig mensen om het leven.

Zelfvertrouwen

Na een dringende oproep van De Mistura om het geweld de kop in te drukken, spraken Rusland en de Verenigde Staten af om een ‘regime van stilte’ in te stellen, een soort wapenstilstand rond Latakia en Damascus, waar Assad de scepter zwaait. Maar voor Aleppo veranderde er niets met deze ‘deal’.

Lees ook: Deal Poetin en Obama stopt dit geweld in Syrië niet

De medewerking van dictator Assad is cruciaal. Maar nadat hij lang in de verdrukking zat, en veel terrein verloor, is hij met de (lucht)steun van de Russen juist weer bezig aan een opmars. Zijn hernieuwde zelfvertrouwen kwam al tot uiting begin februari begonnen offensief in de omgeving van Aleppo, en de herovering van de antieke ruïnestad Palmyra.