Wordt Lille het volgende hooligan-hoofdstuk?

14 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Een Engelse fan bekogelt de Franse politie in Marseille. Foto:EPA

De Engelse voetbalbond Football Association (FA) is ernstig bezorgd over de veiligheid van de supporters in Frankrijk. Er is een grote kans dat in het Noord-Franse Lille Engelse hooligans opnieuw tegenover Russische ultra’s zullen staan.

Rond de wedstrijd Engeland-Rusland (1-1) in Marseille ging het volledig mis tussen de aanhangers van beide teams. Vorige week werd de Zuid-Franse stad geteisterd door vechtpartijen. Op zaterdagmiddag ontaardden de rellen in een waar drama.

De chaos begon met Engelse en Franse hooligans die met elkaar in aanraking kwamen. Daarna doken ook Russische hooligans op, die door de Franse openbaar aanklager worden omschreven als ‘getrainde vechtmachines’, die waren voorbereid op ‘zeer gewelddadige acties’.

Opnieuw in gevecht

Tijdens de wedstrijd hielden de rellen aan, zelfs in het stadion. Na de late gelijkmaker van Rusland klom een groep Russen over een hek naar het Engelse vak. Het Openbaar Ministerie in Marseille hield naar aanleiding van camerabeelden 150 Russische hooligans verantwoordelijk voor de rellen. Maar de ultra’s wisten de beelden te vervagen met lasers en waren daardoor vrijwel onherkenbaar. Uiteindelijk werden zes Engelsen berecht en geen enkele Rus.

parijs Lees ook: Komt EK in Frankrijk in gevaar door voortdurende rellen?

Lille dreigt nu het volgende decor te worden van een clash tussen de supporters. Op woensdag speelt Rusland daar tegen Slowakije, terwijl Engeland een dag later in dezelfde stad aantreedt tegen Wales.

‘Engelse fans die al een avond van te voren in Lille zijn, moeten rekening houden met de Russen,’ zegt Mark Roberts van de Engelse voetbalbond. Op dinsdagochtend werden al zo’n vijftig Russische hooligans die op weg waren van Cannes naar Lille, opgepakt door de Franse politie.

Onschuld

De Russen lijken zich van geen kwaad bewust. Een aantal dagen na de rellen liet het Russische parlementslid Igor Lebedev via Twitter weten dat hij ‘niets verkeerds ziet in het vechten tussen fans’. ‘In tegendeel: goed gedaan, mannen!’

De UEFA gelooft niet in die onschuld en legde de Russen dinsdag een boete van 150.000 euro op, naar aanleiding van een onderzoek naar de ultra’s. Mochten er opnieuw rellen of andere ongeregeldheden plaatshebben waar een van beide groepen bij betrokken is, dreigt uitsluiting van het toernooi. Misschien dat de eerste afvallers op het EK deze week in Lille dus al bekend worden.