buitenland

Engelsen en Russen rellen in stadion

11 juni 2016Leestijd: 2 minuten

MARSEILLE (ANP) – In de slotfase van het duel van Engeland met Rusland op het EK zijn zaterdag rellen tussen fans van beide ploegen uitgebroken. Agenten en stewards hadden grote moeite rivaliserende supporters uit elkaar te houden. Teleurgestelde fans van Rusland staken vlak voor het laatste fluitsignaal veel vuurwerk af in Stade Vélodrome van Marseille. Toen de Russen in blessuretijd gelijkmaakten (1-1) ontstonden er zware vechtpartijen.

Russische voetbalfans, die achter het doel van de Engelse doelman Joe Hart zaten, klommen aan het eind van de wedstrijd in vakken waar Engelse voetbalfans zaten. Meerdere Engelse supporters raakten in paniek en maakten zich uit de voeten.

Voor de wedstrijd gingen Russen en Engelsen al in het centrum van Marseille met elkaar op de vuist. Zo’n dertig mensen raakten gewond, van wie vier zwaargewond. Volgens de Britse omroep Sky News is de toestand van één Britse supporter kritiek. Drie agenten kwamen er met lichte verwondingen van af.

Russische en Engelse supporters raakten slaags met elkaar bij de oude haven van de mediterrane stad en gebruikten daarbij ook traangas, zoals op de Franse televisie was te zien. De supporters gingen elkaar te lijf met onder meer stoelen en ijzeren staven. Ook gooiden ze met flessen. Volgens Franse media waren ook Franse relschoppers bij de onlusten betrokken. De politie trad hard op en gebruikte onder meer traangas, waterkanonnen en de wapenstok om de situatie onder controle te krijgen.

UEFA meldt dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de ongeregeldheden. De voetbalbond wacht de uitkomst daarvan af, voor dat er verdere stappen worden ondernomen.

In de Franse stad Nice zijn zaterdagavond eveneens rellen geweest. De politie moest optreden na onlusten tussen fans uit Polen en Noord-Ierland. Beide landen moeten zondag tegen elkaar spelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.