Wat als Brit voor EU stemt? ‘Dan is er altijd nog Nederland’

20 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Farage heeft er nog alle vertrouwen in - bron: EPA

Het Brexitkamp heeft te maken met tegenslag, maar een van de leiders van de ‘Leave’-campagne, Nigel Farage, heeft er alle vertrouwen in dat het nog goed komt. En zo niet, dan zullen landen als Nederland het ‘gedoemde’ EU-project alsnog afwijzen.

‘Ik denk nog altijd dat we gaan winnen donderdag. Zij die de Unie willen verlaten, geloven erin,’ zegt de voorman van de uitgesproken anti-EU-partij UKIP tegen BBC Radio 4.

En als het op een verlies uitdraait – en de Britse kiezer dus voor blijvend lidmaatschap van de EU stemt – is er volgens hem geen man overboord. ‘We zullen in dat geval niet het eerste land zijn dat vertrekt. Dat klopt. Maar er zijn ook nog de Denen of de Zweden of de Nederlanders die ons voor zullen zijn. Geloof me, dit project is gedoemd te mislukken.’ In navolging van de term Brexit (en Grexit) wordt een dergelijk, eventueel Nederlands afscheid van de EU aangeduid als Nexit.

De afgelopen jaren verschenen steeds meer online petities voor een referendum over het Nederlandse EU-lidmaatschap. Wakkert een eventuele Brexit het Nexit-debat aan?
2016-06-15 12:34:03 A boat decorated with flags and banners from the 'Fishing for Leave' group that are campaigning for a 'leave' vote in the EU referendum sails by the British Houses of Parliament as part of a "Brexit flotilla' on the river Thames in London on June 15, 2016. A Brexit flotilla of fishing boats sailed up the River Thames into London today with foghorns sounding, in a protest against EU fishing quotas by the campaign for Britain to leave the European Union. / AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N 

Licht verlies

Het Brexitkamp – waarin ook vertegenwoordigd Boris Johnson (die aast op het premierschap) en minister van Justitie Michael Gove – staat in de eerste peilingen na de moord op Jo Cox op licht verlies.

Van de ondervraagden in een peiling van Mail on Sunday zei 45 procent lid te willen blijven, terwijl 42 procent aangaf de EU te willen verlaten. In een andere poll, in The Sunday Times, kwam eveneens naar voren dat nu iets meer ondervraagden voor lidmaatschap van de EU (44 procent) dan tegen lidmaatschap (43 procent) zijn.

Controverse

En dan is er nog een (kleine) controverse rond een ex-minister die het Brexitkamp de rug heeft toegekeerd, en is overgestapt naar de pro-EU-campagne. Tegenover The Times liet Sayeeda Warsi – thans parlementslid voor de Conservatieven – haar grieven blijken. Die hebben vooral betrekking op ‘het verspreiden van leugens, haat en xenofobie’.

Afshin Ellian na moord op Cox: ‘Het geweld moet worden aangepakt, niet het harde debat

Ze beschuldigt de Leave-campagne dit allemaal in te zetten om de strijd winnend af te sluiten, en dat gaat tegen haar principes in. Belangrijke figuren zeggen daarentegen dat Warsi nooit echt deel uitmaakte van het Brexitkamp, schrijft The Telegraph. Farage sluit zich daar van harte bij aan. Volgens hem gaat het om een ‘opzetje’ van premier David Cameron.

Het wordt hoe dan ook spannend komende donderdag, nu de zwevende kiezer het pleit vermoedelijk gaat beslechten. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Phillip Hammond onderkent dat. Volgens hem belooft het echt een nek-aan-nekrace te worden met ‘minimale verschillen‘.