Brexit? Eerste polls na moord op Cox zijn verschenen

19 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Mensen rouwen om de dood van Jo Cox - bron:AFP

Het is naar alle waarschijnlijkheid de eerste peiling sinds de moord op het Britse parlementslid Jo Cox, vorige week donderdag: de poll van de Mail on Sunday. Hierin is een meerderheid voorstander van lidmaatschap van de EU.

Het Brexitkamp zou dus iets verliezen, schrijft het Britse persbureau Press Association op basis van deze peiling voor de Britse krant. Dat medium sprak zich eerder uit tegen een Brexit, een Brits vertrek uit de Unie.

Bezorgdheid

Van de ondervraagden zei 45 procent lid te willen blijven en 42 procent zei de unie te willen verlaten (Brexit). Voor de moord op de 41-jarige Cox leken de meeste peilingen juist aan te geven dat de voorstanders van de Brexit iets voor lagen op de tegenstanders.

Voor The Sunday Times is net ook een peiling uitgevoerd en daar waren nu iets meer ondervraagden voor lidmaatschap van de EU (44 procent) dan tegen lidmaatschap (43 procent). Volgens The Sunday Times heeft dat niets te maken met de dood van Cox, maar groeit de bezorgdheid over de waarschijnlijk dramatische economische gevolgen van een Brits vertrek.

‘Grote vergissing’

De politieke partijen in Groot-Brittannië hervatten zondag hun campagnes voor het referendum over de vraag of het land in de EU moet blijven. De diverse partijen staakten hun campagnes na de moord op het Lagerhuislid Jo Cox, donderdag. De dader is volgens Britse media een 52-jarige man uit de buurt, Thomas Mair, met extreemrechtse ideeën. Hij zou de moord hebben beraamd en zijn slachtoffer hebben opgewacht in Birstall, ruim 250 kilometer ten noorden van Londen. Daar had Cox net een bijeenkomst met kiezers bijgewoond.

De verdachte van de moord op het Britse Lagerhuislid Jo Cox sprak ‘dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië’. Dat de moord op Cox politiek gemotiveerd is, begint steeds aannemelijk te worden. Lees meer >

In Britse media zijn de belangrijkste stemmen in de hele kwestie inmiddels weer luidkeels te horen. Zo waarschuwde premier David Cameron bij de BBC nog maar eens dat een vertrek uit de EU een ‘grote vergissing’ is, en dat er geen weg terug is, mocht het tot een Brexit komen. In de Sunday Telegraph pleitte zijn partijgenoot Michael Gove juist voor een Groot-Brittannië zonder de ‘Brusselse heerschappij’.