Net als in Keulen: was Darmstadt toneel van massa-aanranding?

01 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Het festival in Darmstadt trok honderdduizenden bezoekers. Foto: AFP

Daags na een groot muziekfestival in de Duitse stad Darmstadt hebben tientallen vrouwen aangifte hebben gedaan van aanranding. De aanklachten lijken sterk op de incidenten rond de jaarwisseling in Keulen.

Op de maandag na het Schlossgrabenfest had de politie drie aangiftes binnen van aanranding, maar woensdag was dat aantal gegroeid tot 26. De vrouwen, vrijwel allemaal tussen de 16 en 25 jaar oud, vertellen soortgelijke verhalen: ze werden in de drukte omsingeld door een grote groep mannen met een buitenlands uiterlijk, die zowel verbaal als fysiek de vrouwen bedreigden. Een aantal van de vrouwen is ook betast.

Vrouwen ook op Keulen-achtige manier aangerand tijdens Berlijns festival

De politie zegt dat de daders vooral uit Zuid-Aziatische landen lijken te komen. Het zou gaan om een groep van in elk geval meer dan tien mannen, drie verdachten werden al opgepakt. Het zijn drie Pakistanen tussen de 28 en 31 jaar, onder wie twee asielzoekers.

Omdat ze nu worden verdacht van strafbare feiten, is er een grote kans dat de twee Pakistanen het land uit worden gezet, melden Duitse media. De politie zegt nog meer aangiftes te verwachten in de komende dagen. Politici uit de stad reageren boos en roepen op tot harde straffen.

Keulen
Zes maanden geleden vonden rond de jaarwisseling in Keulen aanrandingen op nog veel grotere schaal plaats. Meer dan 1.100 vrouwen deden uiteindelijk aangifte. Het merendeel van de daders was van Noord-Afrikaanse afkomst, een deel was asielzoeker. Het blijkt erg lastig om de daders te vervolgen voor hun daden.

Lees ookVVD-raadslid Dilan Yesilgoz: ‘Maak de culturele component van ‘Keulen’ bespreekbaar

De aanrandingen in Keulen veroorzaakten een schok in Duitsland, dat vorig jaar meer dan een miljoen migranten binnenliet. Om nieuwe episodes te voorkomen werden rond grote evenementen in Duitsland veel veiligheidsmaatregelen genomen, onder meer tijdens het carnaval in Keulen.