buitenland

Moord op Brits parlementslid Jo Cox: deze dader is in beeld

16 juni 2016

Uren na de gewelddadige dood van het Britse Lagerhuislid Jo Cox is er nog veel onduidelijk. De 41-jarige parlementariër kwam om het leven toen zij een campagnebijeenkomst verliet. De verdachte van de moord is in beeld.

Cox was samen met aanhangers bijeengekomen in een bibliotheek in Birstall, waar ze campagne voerde voor het aanstaande referendum over een Brexit. Dat wordt gehouden op 23 juni.

Mes

Toen zij naar buiten stapte, werd ze opgewacht door een 52-jarige man die op haar begon te schieten, en met een mes op haar instak. Hij werd door agenten die toesnelden, overmeesterd. Voor Cox was het toen al te laat. De verwondingen die zij bij deze aanval opliep, waren dusdanig ernstig van aard, dat zij even later bezweek.

Volgens diverse Britse media richt het onderzoek zich dan ook op deze vijftiger. Het zou gaan om Thomas Mair, een inwoner van Birstall. Bewoners van die plaats beschrijven Mair tegenover The Telegraph als een ‘einzelganger’, die een verleden zou hebben met allerlei psychische problemen. Ook zou hij zich recent hebben ingeschreven bij een rechtsextremistisch blaadje.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het huis dat hij al veertig jaar bewoonde, is na de moord ogenblikkelijk doorzocht door de politie. Hij heeft er al die tijd alleen gewoond, en zou nooit een vaste betrekking hebben gehad. Een buurtbewoner, Kathleen Cooke (62) zegt tegen The Telegraph dat hij haar huis elke ochtend passeerde en dan vriendelijk ‘hallo’ zei. ‘Ik ben er echt door geschokt.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Britain First

Labour-lid Cox was een uitgesproken voorstander van het EU-lidmaatschap. De verdachte zou volgens ooggetuigen tijdens zijn daad ‘Britain First’ hebben geschreeuwd, hoewel dat niet is bevestigd door de politie.

Aanvankelijk werd gemeld dat Cox zich zou hebben gemengd in een ruzie tussen twee mannen, en dat zij probeerde hen uit elkaar te halen. Naar het zich nu laat aanzien, was het dus een bewuste actie. In Groot-Brittannië en de rest van Europa wordt verslagen gereageerd op de moord op Cox.

Fantastische vrouw

Partijleider Jeremy Corbyn van Labour  spreekt van een ‘verschrikkelijke moord‘ en prijst in een reactie haar ‘inzet voor de humaniteit en de maatschappelijke zaak’.  Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans was diep onder de indruk van Jo Cox, liet hij kort voor haar overlijden weten. Hij noemde de Labour-politica ‘een fantastische vrouw die altijd klaarstaat om mensen in nood te helpen’. ‘Ze spreekt zich uit als ze ongerechtigheid zag en geeft een stem aan mensen in Syrië’, aldus Timmermans op Facebook.

‘Ze is een voorbeeld en inspiratie voor velen.’ Timmermans’ gedachten en gebeden gaan uit naar haar man en hun twee kinderen. Ook zijn baas Jean-Claude Juncker is erg aangeslagen. Hij liet via Twitter weten diep geschokt te zijn door het nieuws over de ‘vreselijke aanval’ op Cox. Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz is ‘diep bedroefd’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.