buitenland

Neergeschoten Brits parlementslid Jo Cox is overleden

16 juni 2016

Het Britse parlementslid Jo Cox is aangevallen in de plaats Birstall bij de stad Leeds in het graafschap Yorkshire. Ze is neergeschoten en- gestoken. Ze is aan haar verwondingen bezweken.

Haar kantoor bevestigt het incident, melden diverse Britse media. Cox raakte daarbij gewond, en werd in allerijl overgebracht naar het ziekenhuis.

Update 18:16 uur: The Telegraph meldt dat zij is overleden. Volgens de politie stierf ze ter plekke. Ze laat twee kinderen na. Labour-leider Jeremy Corbyn spreekt van een ‘verschrikkelijke moord‘ en prijst in een reactie haar ‘inzet voor de humaniteit en de maatschappelijke zaak’.

De 41-jarige Cox zat voor de sociaaldemocratische partij Labour in het Lagerhuis. Ze werd na de aanval in kritieke toestand met een helikopter naar een ziekenhuis in Leeds overgebracht. Het ziekenhuis werd daarna  door de politie worden bewaakt.

Cox was samen met aanhangers bijeengekomen in een bibliotheek in Birstall, waar ze campagne voerde voor het aanstaande referendum over een Brexit. Dat wordt gehouden op 23 juni.

Mes

Toen zij naar buiten stapte, werd ze opgewacht door een 52-jarige man die op haar begon te schieten, en met een mes op haar instak. Hij werd door agenten die toesnelden, overmeesterd. Britse media hebben de dader geïdentificeerd als Thomas Mair, een inwoner van Birstall. Voor Cox was het toen al te laat. De verwondingen die zij bij deze aanval opliep, waren dusdanig ernstig van aard, dat zij even later bezweek.

Wie was Jo Cox?
Cox (41) werd geboren in Batley, en studeerde af in Cambridge in 1995. Daarna werkte ze zo’n tien jaar voor hulporganisatie Oxfam. Ze werkte in de gevaarlijkste conlfictzones. Als politicus (Coz zit sinds 2015 in het Lagerhuis) zet ze zich in voor een Palestijnse staat en voor een vredesoplossing voor Syrië.  Haar kiesdistrict is West Yorkshire.  Ze werd gezien als een rijzende ster binnen de partij.

Premier David Cameron toonde zich in een verklaring ‘zeer bezorgd’ over de aanval en staat inmiddels in contact met de familie van de parlementariër. Zowel het pro-Brexitkamp als de tegenstanders van een Brits vertrek uit de EU hebben hun campagne tot nader order opgeschort.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.