Voorwaardelijke straf voor Laura de B. in Qatar

13 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Laura zit al maanden vast in Qatar Foto: EPA

Laura de B., de Utrechtse vrouw die werd opgesloten in Qatar voor ‘buitenechtelijke seks’, is schuldig bevonden. De rechter in Qatar legde haar een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar op en zij zal het land worden uitgezet.

Dat meldt RTL Nieuws. Daarnaast krijgt ze een boete van 750 euro. De man die Laura beschuldigde van seksueel misbruik, krijgt honderd zweepslagen voor geslachtsgemeenschap en veertig zweepslagen voor alcoholconsumptie.

De vrouw wordt opgevangen door het personeel van de ambassade, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als ze de boete betaald heeft, wordt Laura vrijgelaten. De ambassade bekijkt in overleg met de vrouw hoe snel ze het land uit kan.

Verkracht

De 22-jarige Nederlandse zit al sinds 14 maart vast in Qatar. Op vrijdag kwam haar advocaat naar buiten met het nieuws dat zij wordt vervolgd voor buitenechtelijke seks, terwijl zij eigenlijk verkracht zou zijn.

2015-01-28 17:32:56 epa04591688 People walk on the corniche promenade in front of the skyline of Doha's West Bay high rise buildings at sunset, Doha, Qatar, 28 January 2015. The men's Handball World Championship 2015 is taking place in Qatar between 15 January to 01 February. Qatar 2015 via epa/NIC BOTHMA Editorial Use Only/No Commercial Sales‘Laura reisde naar Qatar met prostituee’

De verontwaardiging over de zaak van Laura sloeg over in verwarring door al het nieuws en de geruchten die de laatste dagen naar buiten kwamen. De 22-jarige Utrechtse vrouw reisde stiekem mee naar Qatar met Lisa, een vriendin die als prostituee werkte en de reis voor Laura zou hebben betaald.

De vraag was dan ook of Laura zelf in de prostitutie zou hebben gezeten. Daarnaast ontstond er verwarring doordat Laura zelf verschillende verhalen zou hebben verteld aan de politie nadat zij aangifte van verkrachting had gedaan.

Vage herinneringen

Naar eigen zeggen begon de jonge vrouw zich zwakjes te voelen tijdens een avond uit in de Crystal Lounge Club, een hippe tent in Qatar. Ze werd wakker met gescheurde kleren op het dak van een appartementencomplex. Laura had enkel vage herinneringen van een man die haar meenam en bovenop haar lag.

Bij de politie in Qatar zou de vrouw ook hebben aangegeven dat het om vrijwillige seks ging. Later hield ze vol dat zij werd verkracht. De ‘dader’ van het seksuele misbruik, beweerde ook dat beide partijen consent hadden gegeven, en dat hij Laura zou hebben betaald voor de seks.