‘Justitie in Qatar gelooft Laura’s verkrachtingsverhaal niet’

12 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Laura zit al sinds maart vast in Qatar Foto: EPA

De autoriteiten in Qatar lijken Laura’s verhaal, dat ze is verkracht door een Syrische man, niet te geloven. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft justitie in de oliestaat inderdaad ‘een sterke zaak’ tegen Laura de B.

Dat meldt De Telegraaf zondag. De 22-jarige Laura uit Utrecht zit sinds maart vast in de hoofdstad Doha, nadat ze bij de politie in Qatar aangifte deed van verkrachting. Ze werd zelf in de boeien geslagen en beschuldigd van seks buiten het huwelijk en drankmisbruik. Daar kan een celstraf op staan in het streng religieuze Qatar.

Moslim
Het vooronderzoek van Justitie in Qatar roept twijfels op over het verhaal van Laura. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen Laura’s moeder Marian. Het onderzoek van een arts, verschillende getuigenverklaringen en camerabeelden zouden er mogelijk op wijzen dat Laura vrijwillig seks met de Syriër had.

Kamer wil van Koenders weten: hoe haalt u Laura terug uit Qatar?

Het verhaal van Laura is dat ze in de Crystal Lounge in het Doha Hotel werd gedrogeerd en daarna werd meegenomen naar een appartement, waar ze zou zijn verkracht. De vermeende verkrachter zegt dat de seks vrijwillig was en dat hij er zelfs voor moest betalen. Toen hij dat weigerde, beroofde Laura hem van zijn telefoon en horloge, is zijn lezing.

Laura is zelf moslim, geeft haar moeder toe. Dat doet haar zaak geen goed volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken, die haar religieuze overtuigingen ‘een verzwarende factor’ noemt. ‘Het beeld is ontstaan dat Laura vrijwillige seks had met de medeverdachte, die ook is aangeklaagd en eveneens moslim is’. Maandag hoort Laura wat de precieze aanklacht wordt.

Stiekem naar Qatar
Het verhaal werd bovendien nog vreemder nadat het AD wist te melden dat de familie van Laura geen idee had dat ze überhaupt in Qatar zat. Samen met een vriendin zou ze op vakantie gaan naar Frankrijk, maar stiekem reisden ze door naar de vrouwonvriendelijke oliestaat. Zelfs toen Laura was opgepakt, hield ze dat wekenlang geheim voor haar familie.

Wat haar drijfveren waren is vooralsnog onduidelijk, net als de vraag wat haar vriendin precies weet. Volgens de krant is Lisa meteen na de arrestatie naar Nederland gereisd, maar wil ze zich nu niet meer in de zaak mengen. Laura’s advocaat Brian Lokollo was niet direct beschikbaar voor een reactie.