‘Laura reisde naar Qatar met prostituee’

12 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Laura de B. zit al sinds 14 maart vast in Qatar Foto: EPA

Vandaag hoort Laura de B., die vastzit in Qatar voor ‘buitenechtelijke seks’, maar naar eigen zeggen werd verkracht, de precieze aanklacht tegen haar. De kwestie is omgeven met raadselen en onduidelijkheid.

Laura-Qatar2-1200x800‘Justitie in Qatar gelooft Laura’s verkrachtingsverhaal niet’

De verontwaardiging over de zaak van Laura sloeg over in verwarring door al het nieuws en de geruchten die de laatste dagen naar buiten kwamen. De 22-jarige Utrechtse vrouw reisde stiekem mee naar Qatar met Lisa, een vriendin die als prostituee werkte en de reis voor Laura zou hebben betaald.

Prostitutie

Lisa zou werken voor Kinky.nl maar het is onduidelijk wat Laura zelf deed in Qatar. Zij zou haar eigen ‘mediabedrijfje’ hebben, maar haar moeder geeft toe dat Laura misschien ook de prostitutie in was gegaan, nadat zij van Lisa te horen kreeg dat die als prostituee werkte. Terwijl Laura al sinds 14 maart vastzit in het islamitische olieland, kreeg haar familie pas recentelijk te horen dat de vrouw is opgesloten in Qatar. Haar vriendin Lisa is overigens direct uit Qatar vertrokken.

Of ze nou als prostituee werkte of niet, als Laura is verkracht, moet de dader worden bestraft, en Laura worden vrijgelaten. Dat vindt ook de advocaat van haar moeder, Brian Lokollo. ‘Al was ze daar om zogezegd werkzaamheden te doen, dan nog kan het zijn dat ze een avondje uit was en er toen iets in haar drankje is gedaan,’ zegt de raadsman.

Opvallend is wel dat Lokollo op vrijdag voor het eerst met het nieuws naar buiten kwam dat Laura vastzit, en nu een mediastilte heeft aangevraagd. ‘We hebben ons doel bereikt: er is aandacht voor haar zaak gegenereerd en het is ons gelukt de kwestie op de politieke agenda te zetten,’ zegt Lokollo. Hij wil geen vragen van de pers meer beantwoorden.

Vrouwonvriendelijk

De autoriteiten in Qatar geloven het verhaal van Laura niet, en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken denkt dat zij daar wel eens gelijk in zouden kunnen hebben. Laura zou namelijk verschillende verhalen hebben verteld. Eerst gaf ze aan dat de seks vrijwillig was, daarna hield ze vol dat ze zwak werd in een club en uren later wakker werd, met gescheurde kleren, op het dak van een appartementencomplex.

Volgens vriendinnen van Laura in Qatar zou ze de waarheid spreken over de verkrachting. De ‘dader’, die net als Laura vastzit, beweert dat de seks vrijwillig was. De familie van de dader wil overigens dat Laura met hem trouwt, zodat de verdenking vervalt.

Als toch blijkt dat Laura werd verkracht, kan ze alsnog vervolgd worden. In bepaalde vrouwonvriendelijke islamitische landen als de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Iran en dus Qatar, worden slachtoffers van seksueel misbruik vervolgd omdat ze toch ‘buitenechtelijke seks’ hebben gehad.