Kremlin reageert: zo snel gaat dat allemaal niet, Erdogan

28 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Poetin (l) en Erdogan in betere tijden:AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan doet intussen (bijna) alles om de banden met Rusland aan te halen, maar zijn collega Vladimir Poetin houdt voet bij stuk.

De verhouding is ‘echt niet binnen een paar dagen hersteld’, zegt Rusland. Moskou is nog altijd boos op Ankara vanwege het neerhalen van een gevechtsvliegtuig boven Turks-Syrisch grondgebied in november.

Belletje

Op zich natuurlijk al een poos geleden, ware het niet dat Erdogan lange tijd niet de vereiste excuses wilde uitspreken. Pas deze week was het dan eindelijk zover: ‘sorry’ voor de dood van een van de neergehaalde piloten, zei hij, ‘Ik voel de pijn van de familie.’

Hij stuurde ook al een verzoenende brief naar het Kremlin, en wil woensdag een telefoongesprek voeren met Poetin. Dat verzoek is gehonoreerd, schrijft althans Russia Today op basis van een verklaring van Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Maar hij vertelt wel een ander verhaal: niet Erdogan nam het initiatief tot een belletje, maar Poetin.

Diepe wonden

De Turkse premier Binali Yildirim is optimistisch gestemd: ‘We ondernemen actie om deze crisis te beëindigen. Economische samenwerking zal vanzelf volgen,’ zei hij op de Turkse staats-tv. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu gaat op 1 juli naar het Russische Sotsji voor een bijeenkomst met regiomachten, waar hij zijn Russische collega ‘zou kunnen treffen’. Ook dat is nog allemaal niet zeker. Het conflict heeft, zeker in Rusland, diepe wonden geslagen.

Maar mogelijk ziet de koppige Erdogan nu toch dat Rusland met zijn ingrijpen in buurland Syrië een macht is waaraan niet te ontkomen valt. De Russen zijn er met hun steun aan Bashar al-Assad een dominante speler geworden. Ook economische redenen spelen hoe dan ook een rol. Turkije werd hard geraakt nadat het Kremlin economische tegenmaatregelen afkondigde. Russische toeristen bleven veelal weg – een aderlating voor vooral Turkse ondernemers langs de zonovergoten kusten van het land.