Erdogan schrijft Poetin een brief: strijdbijl begraven?

14 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan ondertekent een gastenboek in Letland - bron:AFP

Het lijkt erop dat Rusland en Turkije hun ruzie na het neerhalen van de Russische jet SU-24 november vorig jaar aan het bijleggen zijn. Vladimir Poetin heeft een brief ontvangen uit Turkije, waarin een verzoenende toon wordt aangeslagen.

 ‘Uit naam van het Turkse volk vier ik vandaag de Nationale Dag van het Russische volk. Ik hoop tevens dat de relaties tussen Rusland en Turkije in de nabije toekomst zullen verbeteren, zoals die tussen onze landen behoren te zijn,’ schreef de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op 12 juni, meldt CNN Türk dinsdag.

Herstel

De brief was geadresseerd aan Poetin. Op deze ‘Rusland-dag’ wordt stilgestaan bij de oprichting van de Russische Federatie in 1992, nadat de Sovjet-Unie tot een einde kwam.

Gedreven door rancune en de ambitie om van Turkije weer een islamitische grootmacht te maken, slaat Recep Tayyip Erdogan (62) wild om zich heen. Portret van een mediterrane macho met wie het Westen gedwongen is samen te werken.
(151005) -- BRUSSELS, Oct. 5, 2015 (Xinhua) -- Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses a brief statement prior to a meeting with European Commission President Jean-Claude Juncker (not seen) at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, Oct. 5, 2015. (Xinhua/Ye Pingfan) Xinhua News Agency / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

Ook de recent aangestelde Turkse premier Binali Yıldırım schreef een brief aan zijn Russische collega, Dmitri Medvedev. Hij wijst eveneens op het belang van het herstel van de verstoorde relatie tussen beide landen. Het Kremlin bevestigt dat de brieven inderdaad op de deurmat zijn geploft.

Luchtruim

Het is het eerste echte diplomatieke contact, nadat het conflict vorig jaar in alle hevigheid losbarstte. Turkije schoot het Russische gevechtstoestel neer omdat het volgens Ankara het Turkse luchtruim had geschonden. Volgens Rusland vloog de jet daarentegen ‘gewoon’ boven Syrië. Poetin reageerde fel op de omstreden actie van de Turkse luchtmacht. Hij noemde het een ‘dolkstoot in de rug‘ door ‘handlangers van terroristen’.

De Russische leider benadrukte dat het gevechtsvliegtuig geen enkele intentie had om Turkije kwaad te doen en dat het zich boven Syrisch grondgebied bevond omdat het bezig was met gerichte acties tegen Tsjetsjeense terroristen. Erdogan reageerde met een halfslachtige spijtbetuiging (‘dit had nooit mogen gebeuren‘), maar welgemeende excuses kwamen er nooit. Sindsdien zijn de betrekkingen tussen de Turken en de Russen ijzig, waarbij de laatsten allerlei economische maatregelen instelden. De toeristische sector in Turkije werd er hard door geraakt. Russen vertoeven namelijk graag op de Turkse stranden.