Erdogan wil Poetin bellen, maar neemt hij wel op?

28 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan wijst naar Poetin, terwijl de vrouw van de president toekijkt - bron:AFP

Het klinkt een beetje als de ex die maar niet kan loslaten: brieven blijven sturen, zonder dat deze worden beantwoord. De Turkse president Erdogan doet wederom een poging om de relatie met Rusland te verbeteren, maar uit Rusland komt maar weinig respons.

Misschien voelde Erdogan zich toch wat geïsoleerd. Na lang onderhandelen wist zijn regering een deal te sluiten met Israël,  het land waarmee hij zes jaar lang in grote onmin verkeerde.

Verwijten

Maar de banden met een andere belangrijke internationale partij, Rusland, zijn  nog altijd niet hersteld – ook al doet de Turkse president verwoede pogingen de relatie te herstellen. Dat deze zo in het slop is geraakt, heeft alles te maken met het neerhalen van de Russische jet SU-24 boven Turks-Syrisch grensgebied.

Na dat incident, veroorzaakt door de Turkse luchtmacht, waren er over en weer beschuldigingen en harde politieke verwijten. De koppige Erdogan wilde niet onderdoen voor de eveneens autocratische Poetin, en weigerde steevast excuses. Terwijl dat wel een harde eis was van het Kremlin. De boosheid bleef.

Verzoenende toon

Het tij lijkt nu gekeerd. Van Turkse zijde althans. Erdogan stuurde al een brief, waarin een verzoenende toon werd aangeslagen. Gisteren bood hij zijn excuses aan voor de dood van een van de neergehaalde piloten. Meer dan een half jaar na het incident (eind november) liet de Turkse leider weten dat hij dit nooit heeft gewild. Hij zei ‘de pijn van de familie van de omgekomen piloot te voelen’. Russische staatsmedia brachten het nieuws naar buiten. Volgens The Guardian zou de Turkse regering zelfs bereid zijn een schadevergoeding te betalen.

En vandaag is bekendgemaakt dat Erdogan en Poetin mogelijk met elkaar spreken via de telefoon. Mogelijk – want het is nog niet bekend of de Russische president wel de hoorn opneemt. Want tot dusver geeft Rusland geen krimp, en blijft het bij ‘we hebben de brief in goede orde ontvangen’ en ‘Turkije toont zich bereid om samen op te trekken tegen terrorisme’. Maar Rusland de handen nu al ineen willen slaan? Geen idee.

Wel gaat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu op 1 juli naar het Russische Sotsji voor een bijeenkomst met regiomachten, waar hij zijn Russische collega ‘zou kunnen treffen’.

Dominante speler

De Turkse premier Binali Yildirim is optimistisch gestemd: ‘We ondernemen actie om deze crisis te beëindigen. Economische samenwerking zal vanzelf volgen,’ zei hij op de Turkse staats-tv. Wat zit er precies achter de toenadering? Mogelijk ziet Erdogan in dat Rusland met zijn ingrijpen in buurland Syrië een macht is waaraan niet te ontkomen valt. De Russen zijn er met hun steun aan Bashar al-Assad een dominante speler geworden.

Ook economische redenen spelen hoe dan ook een rol. Turkije werd hard geraakt nadat het Kremlin economische tegenmaatregelen afkondigde. Russische toeristen bleven veelal weg – een aderlating voor vooral Turkse ondernemers langs de zonovergoten kusten van het land.