Hooggerechtshof frustreert Obama’s omstreden immigratieplan

23 juni 2016Leestijd: 3 minuten
Obama haalde na het besluit hard uit naar de Republikeinen - Foto: AFP

Een besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof is een flinke domper voor president Barack Obama. Met een omstreden plan wilde hij voorkomen dat miljoenen illegale immigranten het land zouden worden uitgezet.

Zijn veelal Republikeinse vijanden beschuldigden hem al eerder van het overschrijden van zijn bevoegdheden.

Met het plan wilde Obama ongeveer vier miljoen illegalen – degenen die tenminste sinds 2010 in de Verenigde Staten verblijven, geen strafblad hebben en kinderen hebben die Amerikaans staatsburger zijn of wel een legale verblijfsstatus hebben – immuniteit geven van deportatie en legale werkvergunningen bieden. Verreweg de meesten van deze migranten zijn afkomstig uit Latijns-Amerika.

Lees ook Ondanks oproer Democraten is nieuwe wapenwet Amerika ver weg2016-06-22 21:24:50 epa05385174 Democratic Representative for Georgia John Lewis (R) walks into the House chamber where he led a 'sit-in' with other Democratic members to demand a vote on gun restrictions in the U.S. Capitol in Washington, DC, USA, 22 June 2016. Democratic members of Congress are hoping for tighter gun laws in the wake of the Orlando shooting, the largest mass shooting in US history. EPA/JIM LO SCALZO

Obama hoopte dit plan er nog voor de beëindiging van zijn ambtstermijn er doorheen te jassen en met dit beleid een extra erfenis achter te laten. Het hooggerechtshof stak daar donderdag dus een stokje voor, meldt CNN. De stemming binnen het Hooggerechtshof was verdeeld, met vier voor en vier tegen. Hiermee wordt het plan geblokkeerd.

Uitgezet

De vraag over wat te doen met de ongeveer vier miljoen illegale immigranten wordt daarmee overgeheveld naar zijn opvolger, Hillary Clinton of Donald Trump. Hiermee komt ook de kwestie van immigratie hoger op de agenda te staan tijdens de presidentsverkiezingen, die op 8 november worden gehouden. Mogelijk worden de vier miljoen illegalen dus alsnog uitgezet.

Obama kwam in november 2014 met zijn beleidsplan, en liet het Congres links liggen. De president is daar in zeldzame gevallen toe bevoegd, met een presidentieel decreet. Al snel kwamen overwegend Republikeinse staten, zoals Texas, met het argument dat Obama daarmee zijn macht te ver doorvoerde. In 2015 stemde een lagere rechtbank zijn plan weg, maar omdat de stemming daarbij verdeeld was bleef het plan voor dat moment nog op tafel liggen.

Gespleten

Het hooggerechtshof had hier in principe niet gespleten over moeten kunnen oordelen. Er zitten namelijk vier Democraten en vier Republikeinen in, nadat de conservatieve rechter Antonin Scalia overleed afgelopen februari. Hij is nog niet vervangen. Het hooggerechtshof heeft niet bekend gemaakt wie er voor en wie er tegen heeft gestemd, maar laat alleen weten dat het plan op een ‘deadlock’ stuit.

Obama haalde naderhand hard uit naar Republikeinen in de Senaat, die volgens hem opvolgers van Scalia hebben geblokkeerd. Obama schoof de Democratische rechter Merrick Garland naar voren ter vervanging van Scalia.

‘Het is hartverscheurend voor de miljoenen migranten die hier hun leven hebben opgebouwd, hier hun kinderen hebben opgevoed, en hopen op werk, het betalen van belastingen, in ons leger dienen, en in alle opzichten bij te dragen aan ons land,’ aldus Obama.

Wat de presidentsverkiezingen betreft, is illegale immigratie al een hot topic. Donald Trump opperde eerder om alle illegale migranten het land uit te zetten, en daarbij ook een muur te bouwen bij de grens met Mexico. Hillary Clinton daarentegen zet de kwestie in om Latijns-Amerikaanse stemmers voor zich te winnen.

Zij noemde de beslissing van het hooggerechtshof ‘inacceptabel’, beschuldigde de Republikeinen ervan politieke spelletjes te spelen met de wet en heeft verklaard de aanstelling van een nieuwe rechter in het hooggerechtshof een topprioriteit te maken bij de verkiezingen .