Ondanks oproer Democraten is nieuwe wapenwet Amerika ver weg

23 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Congreslid John Lewis stapt het Huis van Afgevaardigden in. Foto:EPA

Democratische congresleden bezetten sinds woensdagavond de zaal van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Ze eisen een stemming over strengere wapenwetten, maar het wordt niet gemakkelijk om die daadwerkelijk af te dwingen.

‘Wat heeft het Huis gedaan tegen wapengeweld? Niks. We hebben onze ogen gesloten voor de onschuldige slachtoffers,’ zei Congreslid John Lewis woensdag op emotionele wijze. Even daarna ging een groep Democraten onder zijn leiding op de vloer zitten van de grote zaal in het Huis van Afgevaardigden.

De chaos werd groter toen de Democraten luidkeels het nummer We Shall Overcome begonnen te zingen. Dat was het strijdlied van de Burgerrechtenbeweging in de jaren zestig, waar ook congreslid Lewis toe behoorde.

Verbod

Aanleiding voor de vernieuwde discussie over een strengere wapenwet is de terreurdaad van Omar Mateen, die 49 mensen in een homobar in Orlando neerschoot. Mateen stond een tijdlang op een terreurlijst van de FBI. De wapenwet die de Democraten voorstellen, verbiedt personen die op een terreurlijst staan om te vliegen of een wapen te bezitten.

‘Het is niets meer dan een publiciteitsstunt,’ zei Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis, over de protestactie van de Democraten. Ryan probeerde een einde te maken aan de sit-in door de zitting op te schorten tot en met 4 juli.

Op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag begint namelijk het officiële reces voor de congresleden, waardoor een eventuele stemming nog langer wordt uitgesteld. Republikeinse leiders stuurden de eigen congresleden zelfs al naar huis.

Obstructie

Ondanks dat een groot deel van de Amerikaanse bevolking voorstander is van strengere regels voor het kopen van wapens, houden de Republikeinen de invoering van iedere wapenwet tegen. Dit komt mede door de grote invloed van de wapenlobby.

Eerder deze week stemde de Senaat wel over vier plannen voor nieuwe wapenwetgeving, twee van de Republikeinen en twee van de Democraten. Ze werden alle vier weggestemd. Net als in het Huis heeft de Republikeinse partij ook in de Senaat een meerderheid.

Ondanks alles blijven de Democraten in het Huis van Afgevaardigden voorlopig zitten, ook nu de Republikeinen een week vrijaf hebben genomen. ‘Als John (Lewis, red.) zegt dat we blijven, dan blijven we,’ zei Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis.