Hoe omzeilden de terroristen beveiliging in Istanbul?

29 juni 2016Leestijd: 2 minuten

De zelfmoordterroristen die 36 mensen doodden in en rondom de luchthaven Atatürk in Istanbul, omzeilden met een nauwkeurig uitgezet plan de beveiliging van de drukke luchthaven. Het vliegveld staat juist bekend om de extra strenge beveiliging, ook bij de ingang van het vliegveld.

Voordat passagiers de luchthaven binnenkomen, worden zij al onderzocht. In Brussel sloegen de terroristen namelijk toe in de vertrekhal, maar op het vliegveld Atatürk stond daar ook al beveiliging en werden passagiers opgewacht door metaaldetectors. Ook na de paspoortcontrole worden reizigers in Istanbul nog eens gecheckt.

Slinks

epa05396878 Turkish police block the road after an suicide bomb attack at Ataturk Airport in Istanbul, Turkey, 28 June 2016. At least 10 people were killed in two separate explosions that hit Ataturk Airport. EPA/SEDAT SUNADrie zelfmoordterroristen ‘van IS’ achter aanslag in Istanbul

Toch kon de bewaking op het vliegveld twee van de drie terroristen niet tegenhouden. Zij drongen het vliegveld met geweer en zelfmoordvest binnen. Volgens Amerikaanse media werkten de terroristen op slinkse wijze aan een nauwkeurig uitgezet plan.

De aanslagpleger die toesloeg in de parkeergarage van het vliegveld, leidde daarmee de beveiliging af. De eerste checks, die bij de ingang van de aankomsthal worden uitgevoerd, werden zo omzeild: politie en beveiligingspersoneel renden naar de plek van de eerste explosie.

In de aankomsthal ging de tweede bom af. In de drukke ruimte zorgde deze explosie niet alleen voor een hoog aantal doden en gewonden, het brak volgens de autoriteiten ook verschillende deuren open en bracht flinke schade aan de beveiligingspunten. Zo drong volgens verschillende media de derde terrorist het vliegveld verder binnen. De man werd daar neergehaald door een beveiliger, waarna hij zichzelf snel opblaast. De aanslagen zijn overigens nog niet officieel opgeëist, maar alles lijkt erop te wijzen dat de terreurgroep Islamitische Staat (IS) achter de terreurdaad zit.

100 procent

Ondanks het aanscherpen van de beveiliging lijken terreuraanslagen onmogelijk te voorkomen. ‘Je kan dit soort vliegvelden niet 100 procent beschermen,’ zegt Bob Baer, een voormalig geheim agent van de CIA tegen CNN. ‘Dat gaat zeker op voor Turkije, waar IS op talloze plekken terreurcellen heeft.’

Vliegvelden staan bekend als ‘zacht doelwit’, waar het relatief makkelijk is voor terroristen om in korte tijd enorme schade aan te richten. De luchthaven Atatürk is een van de drukste vliegvelden, maar kent juist sterke beveiliging door de hoge terreurdreiging in Turkije.